НОВИНИ

Фермер організував величезну теплицю у власному будинку

07.05.2020 18:32
https://agronews.ua/

Подружжя зі Швеції організувало величезну теплицю у власному будинку. Коли мова йде про утеплення будинку, знаходиться чимало ефективних та більш традиційних рішень: від встановлення твердопаливних котлів до зовнішнього утеплення оселі. Однак подружжя зі Швеції запропонувало найбільш оригінальний спосіб з усіх представлених раніше. Про це повідомляє Тreehugger.com, пише agronews.ua.

Їх літній будинок знаходиться недалеко від Стокгольма, Швеція. Замислившись про його утеплення, подружжя підійшло до вирішення цього питання нетрадиційно. Навколо будинку вони створили парникову структуру, що повторює контури помешкання. Теплиця складається з одношарового 4-міліметрового скла. 

Концепцію такого незвичного енергозбереження ще в 1970-х роках запропонував шведський архітектор Бенгт Варн. Називалася вона «Природнє житло». 

Головна суть ідеї полягала у створенні теплиці для будинку, яка вдень ефективно накопичувала б сонячне тепло. Подружжя зі Швеції зазначає, що за допомогою такої конструкції в своєму літному будинку вони комфортно почуваються як влітку, так і взимку.

Приміром, у січні температура повітря опускається до -2 градусів Цельсія. В цей же час під теплицею температура складає +15-20 °C. 

Будинок під теплицею ніколи не потрапляє під дощ чи сніг. Це дозволило зробити його повністю дерев’яним, навіть не застосовуючи додаткового фарбування дерев’яних поверхонь.  

Крім того, в будинку демонтували дах. Власники пояснюють, що тепер вони можуть насолоджуватися небом у вечірній час через прозорий дах теплиці. По-друге, відсутність основного даху допомагає контролювати рівень тепла, адже влітку під теплицею може бути достатньо спекотно. 

Спеціальна система в теплиці дозволяє регулювати тепло (усуваючи, приміром, його надлишок) та вологість. Завдяки чому власники будинку можуть цілий рік встановлювати комфортну для себе температуру. 

Більше того, їх будинок оснащений системою очищення стічних вод, які йдуть на потреби невеличкого саду біля помешкання. Навіть взимку тут можна вирощувати інжир. 

Вартість встановлення такої теплиці обійшлася подружжю у 84 тис. доларів США.


Перегляди: 17
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: