НОВИНИ

Блекаути можуть призвести до дефіциту молочки та м’яса

25.11.2022 10:07
3fac796a03d7071922aa9fc6d83fed62

Внаслідок російських ударів по енергетичній інфраструктурі України страждають не лише жителі країни, але й підприємства, які забезпечують населення продуктами харчування. UBR.ua з’ясував, як виробники харчової продукції виживають в сучасних реаліях та чи варто чекати на подорожчання у магазинах через перебої з електрикою, пише  agronews.ua.

Птахівники знижують виробництво

Постійні відключення електроенергії дестабілізують роботу птахопідприємств, призводять до збільшення собівартості виробництва, втрати продуктивності та порушення технологічних процесів. Про це UBR.ua розповів виконавчий директор асоціації “Спілка птахівників України” Сергій Карпенко.

“Це змушує виробників переглядати свої виробничі плани у бік зменшення для зниження можливих втрат”, – каже Карпенко.

За його словами, підприємства змушені забезпечувати пташники електроживленням за допомогою генераторів.

“Безперебійна робота електрообладнання є критично важливою, оскільки вона забезпечує життєдіяльність птиці в приміщеннях. Інкубатори також переважно забезпечуються генераторами, оскільки відключення електроенергії призводить до значних виробничих втрат, закладених на інкубацію яєць та неотримання молодняку”, – пояснює Карпенко.

Водночас директор асоціації “Союз птахівників України” наголошує, що підприємства потребують додаткових генераторів, оскільки ними не забезпечені інші технологічні процеси, такі як виготовлення кормів, сортування та забій птиці, упаковка продукції, а також складські та холодильні приміщення.

Через перебої зі світлом просіли ціни на закупівлю свинини

Перебої електропостачання також стали проблемою для виробників та переробників свинини. Про це розповіли в аналітичному відділі асоціації “Свинарі України”.

Як зазначили в асоціації, вже місяць переробники стикаються з відмовами від замовленої охолодженої свинини, перенесенням постачань, вимушеним переглядом графіків виробництва та відвантаження готової продукції.

“Через це в середині жовтня багато операторів мали значні залишки продукції та її повернення. Тому переробники зменшили обсяги заготівлі та завантаженість забійних цехів щонайменше на 20-30%”, – розповідає UBR.ua керівник аналітичного відділу асоціації “Свинарі України” Олександра Бондарська.

За її словами, зміна попиту суттєво вплинула на планову реалізацію товарних партій виробників свинини, що посилило тиск на ціни на тлі більш сезонно активного приросту живої маси тварин.

Як зазначає Бондарська, з другої декади жовтня перебої електропостачання посилили сезонне просідання цін на закупівлю свиней забійних кондицій. Так, якщо протягом другого тижня жовтня середня ціна на свинину живою масою становила 73,9 грн/кг, то за наступні чотири тижні показник знизився на 16,5% – до 61,7 грн/кг.

Водночас, в асоціації “Свинарі України” звертають увагу, що цінові коливання – не єдині зміни, які спостерігають оператори ринку. Через проблеми з електрикою зросли витрати на енергоресурси.

“Вартість кіловата електроенергії, отриманого від дизельного генератора, вдвічі-втричі вища за стандартну. Виробники та переробники змушені йти на такі витрати, оскільки тривале відключення електроенергії призводить до великих виробничих втрат та більш високої собівартості продукції”, – каже Бондарська.

Вона також додала, що підприємства, які не встигли заздалегідь “підстрахуватися” для забезпечення безперебійної роботи, змушені адаптуватися під графіки відключень, очікуючи на постачання генераторів з-за кордону по 3-5 тижнів.

“Але не всі технологічні процеси можна підлаштувати під графік (наприклад, кормовиробництво), тому резервне джерело живлення – необхідна умова роботи сьогодні”, – наголосила аналітик асоціації.

Молокозаводи втратили значні обсяги сировини та продукції

Виконавчий директор “Союзу молочних підприємств України” Арсен Дідур зазначає, що через знеструмлення у виробників та переробників продуктів харчування порушено основні виробничі процеси, а це прямий шлях до зростання цін та дефіциту товарів. Відповідна заява опублікована на сайті СМПУ.

“Через специфіку виробництва молокозаводи опинилися у найважчому становищі і потребують підтримки безперебійного енергопостачання, оскільки молокопереробка є системним та безперервним процесом виробництва”, – заявив Дідур.

Директор “Союзу молочних підприємств України” наголосив, що внаслідок відключення електроенергії без попередження молокопереробні підприємства вже безповоротно втратили значні обсяги як молочної сировини, так і виготовленої продукції.

“За умов, що склалися, переробні підприємства розглядають різні варіанти забезпечення своїх потужностей енергією, зокрема закупівлю генераторів. Але такий крок невідворотно позначиться на собівартості, що спричинить подорожчання молочних продуктів на полиці, чого допускати не можна”, – каже він.

Дідур наголошує, що обленерго системно вимагають від молокопереробних підприємств скоротити споживання електроенергії до 50%. Проте, за його словами, таке значне скорочення обсягів використання електроенергії неминуче спричинить зменшення обсягів виробництва,скорочення заробітної плати працівників підприємств, зменшення податкових надходжень, дефіцит української молочної продукції в магазинах та зростання імпорту іноземної продукції.

З огляду на це “Союз молочних підприємств” вже звернувся до Кабміну з проханням підтримати енергетичне забезпечення молокозаводів.

“Якщо питання залишиться невирішеним, наслідки для галузі можуть виявитися руйнівними. Молокозаводи будуть змушені припинити прийом молока, а виробники молока, не маючи збуту, позбавлятимуться поголів’я”, – підсумував Дідур.

Ціни на овочі зростуть на 20%

Внаслідок відключень електрики в Україні можуть подорожчати овочі. Про це розповів заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

“Сховища необхідно опалювати, а деякі приміщення в них – охолоджувати. Для цього потрібна електрика. Через відключення світла багато хто використовує альтернативні джерела енергії, такі як дизельні генератори”, – каже Марчук.

Але це дорого. “Сьогодні вартість дизельного палива становить понад 50 грн за літр. Щоб виробити 1 кіловат електрики, необхідно витратити півлітра солярки. Це мінімум 25 грн. Відповідно, зберігання овочів лише за енергоносіями дорожчає вчетверо”, – пояснює Марчук.

На думку Марчука, через збільшення собівартості зберігання овочі на українських ринках подорожчають уже на початок зими. Ціни при цьому зростуть на 15–20%.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: