НОВИНИ

Бізнес закликав уряд розблокувати реєстрацію пестицидів і хімікатів

28.07.2020 18:32
https://agronews.ua/

З кінця травня в Україні зупинено процес державної реєстрації пестицидів і агрохімікатів. Причому така ситуація склалася з моменту створення Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, заявляють у Європейській Бізнес Асоціації (ЕВА). Про це повідомляє пресслужба асоціації, пише agronews.ua.

В Асоціації звертають увагу, що наприкінці травня відбулося засідання Науково-експертної ради при Міністерстві, за результатами якого було рекомендовано до реєстрації більше 100 препаратів.

При цьому, до сьогодні рішення Міндовкілля щодо реєстрації не прийнято та, відповідно, препарати не вносяться до Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.

«…без внесення препаратів до Державного реєстру українські та міжнародні імпортери й виробники засобів захисту рослин не зможуть розпочати процес ввезення та вчасного забезпечення аграріїв значною кількістю продуктів нового покоління. Така ситуація вже призводить до збитків представників легального бізнесу, які не можуть реалізувати продукти. Крім того, наслідком є недоотримання надходжень до державного бюджету, що оцінюються в мільйони гривень від податків та митних платежів», – наголошують в EBA.

До того ж, період застосування ЗЗР є досить коротким, зазначають в Асоціації. Відповідно, фермер буде купувати те, що є у наявності. А через відсутність пропозиції високоякісних зареєстрованих засобів захисту рослин, існує ризик суттєвого збільшення попиту на сірий імпорт та фальсифіковану продукцію.

Таким чином, якість та безпечність майбутнього урожаю, а, відповідно, і експортний потенціал та валютна стабільність країни можуть опинитися під загрозою.

«Водночас, непередбачуваність державної політики, фактично, унеможливлює будь-яке планування бізнес-процесів, що негативно позначається і на легкості ведення бізнесу. Як результат, існує загроза продовольчій безпеки держави через можливе зниження кількості, якості та, найголовніше, безпечності урожаю сільськогосподарської продукції», – заявляють в ЕВА.

Тому бізнес-спільнота вимагає від Прем’єра Шмигаля налагодити роботу Міндовкілля і відновити реєстрацію пестицидів та хімікатів.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: