НОВИНИ

Бізнес-спільнота зустрілася з Головою Фонду Держмайна України

12.06.2020 12:38
https://agronews.ua/

11 червня бізнес-спільнота Європейської Бізнес Асоціації зустрілася з Дмитром Сенниченком, Головою Фонду Державного Майна України. На зустрічі були обговорені плани та цілі Фонду щодо приватизації державних підприємств, нововведення у приватизаційних процедурах та шляхи залучення інвестицій в державні проєкти. Про це повідомила пресслужба Європейської Бізнес Асоціації, пише agronews.ua.

На початку зустрічі пан Сенниченко чітко зазначив основні цілі державної приватизаційної політики. Так, насамперед, реалізація приватизаційних заходів має на меті залучення прямих інвестицій та стратегічних інвесторів.

Очікується, що приватні підприємства зможуть більш ефективно розпоряджатися непродуктивними державними активами та робити їх більш конкурентоспроможними. Водночас, у разі скорочення державного сектору присікаються можливості для корупційних схем. Передача державного майна у приватну власність також залучить додаткові ресурси до бюджету, однак, це не є першочерговою задачею Фонду.

Щоб прискорити масштабну приватизацію, Фонд Державного Майна докорінно змінив підхід своєї роботи та зробив свої сервіси більш клієнтоорієнтованими. Так, був розроблений онлайн портал, де розміщуються доступні пропозиції для приватизації та є категоризація об’єктів за станом.

Окрім того, є функція віртуальної кімнати даних, де можна отримати детальну інформацію про об’єкт приватизації, як наприклад, статутні документи, наявність судових справ чи заборгованості.

Процедура приватизації відрізняється в залежності від балансової вартості об’єкту. Так, мала приватизація стосується об’єктів з балансовою вартістю до 250 млн грн (невеличкі заводи, порти, готельні комплекси), вартість від 250 млн грн та більше – це вже об’єкт великої приватизації.

Мала приватизація здійснюється за спрощеною процедурою, через електронні аукціони. Підготовка малого об’єкта до передачі триває від 3 до 5 місяців. Великі підприємства приватизуються за участі радників, які проводять аудит та підготовку необхідної документації. Загалом, стандартна тривалість приватизації великого підприємства становить 11-12 місяців до дати аукціону.

Наразі Фонд Державного Майна пропонує 5 об’єктів для великої приватизації.

Під час зустрічі було зауважено, що завдяки впровадженню онлайн інструментарій та відкритим даним, за останні півроку збільшилась кількість учасників аукціонів. Однак, попри зрушення, у сфері приватизації все ще існують проблеми з боку певних державних структур.

Перш за все, небажання деяких державних підприємств співпрацювати у передачі своєї власності на приватизацію, що сповільнює процесу підготовки та оцінки об’єкту, та перешкоджає роботу Фонду з судами та правоохоронними органами.

По-друге, судові розгляди та проведення аудиту (юридичного, технічного та фінансового) також є складними та затягнутими процедурами.

Водночас, піднімались питання приватизації по окремим секторам економіки. До прикладу, на запит від бізнесу щодо планів з приватизації аграрних підприємств пан Сенниченко повідомив, що наразі здійснюється інвентаризація декількох хлібокомбінатів з метою виставлення їх на продаж. Аукціони планують оголосити вже на початку осені 2020 року.

“Варто зауважити, що Асоціація у 2020 році двічі зверталася до Уряду щодо необхідності удосконалення законодавчої бази у сфері оренди державного та комунального майна, тому підтримує ініціативу Фонду щодо внесення змін до законів України з метою належного врегулювання орендних відносин”, – підкреслюють у повідомленні.

Так, експерти Асоціації вже аналізують оприлюднений 9 червня на сайті Фонду проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно удосконалення державної політики управління та приватизації об’єктів державної і комунальної власності, а також інституційних засад діяльності Фонду державного майна України», та найближчим часом нададуть свої пропозиції та коментарі до нього.

Разом з цим бізнес підтримує необхідність затвердження Урядом відповідних підзаконних актів для забезпечення належної роботи механізму, передбаченого чинним законодавством.

“Від імені Європейської Бізнес Асоціації дякуємо пану Сенниченко за детальне роз’яснення приватизаційної політики держави. Сподіваємось, реформа приватизаційних процедур допоможе покращити інвестиційну привабливість країни та посприяє зростанню національної економіки”, – наголошують у повідомленні.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: