НОВИНИ

Бізнес проти відтермінування норм, які сприяють детінізації економіки

25.05.2020 18:18
https://agronews.ua/

Бізнес проти відтермінування норм, які сприяють детінізації економіки. Про це повідомила пресслужба Європейської Бізнес Асоціації, пише agronews.ua.

“Вже не перший рік Європейська Бізнес Асоціація акцентує на необхідності забезпечення рівних правил гри в країні. Водночас, нещодавно у Верховній Раді було зареєстровано зокрема проєкт закону №3493, яким пропонується відтермінувати впровадження в країні норм, які сприяють детінізації економіки з 1 серпня 2020 року до 2023 року”, – зазначається у повідомленні.

Так, йдеться про Закон №128-IX, відповідно до якого з 1 серпня мають відбутись істотні зрушення у напрямку захисту легального бізнесу від недобросовісної конкуренції, виведення з тіньового обігу частки готівкових розрахунків, «сірого» товару, покращення ефективності податкового адміністрування та розширення фіскалізації розрахункових операцій.

Крім того, Законом передбачено створення мотивації для покупців в сприянні контролю за дотриманням вимог законодавства шляхом запровадження механізму так званого «кешбеку» або компенсації вартості придбаної покупки.

Водночас, запроваджено можливість видачі готівки на касах торгових точок та можливість використовувати паралельно з традиційними РРО сучасні технології, зокрема, програмне забезпечення на заміну РРО, яке можна буде встановити на мобільний телефон або інший пристрій.

Так, бізнес, за своїм бажанням, матиме можливість: скористатися безкоштовним програмним рішення на сайті ДПС або написати власне програмне забезпечення, або придбати інше ПЗ.

Іншими словами, Закон №128-IX дозволяє бізнесу зменшити витрати на придбання та обслуговування класичних старих РРО. Для програмного РРО програма буде генерувати звіт автоматично. Тобто фіскальний сервер не дасть далі працювати, поки не буде згенеровано Z-звіт за добу. Отже, питання унеможливлення штрафів за не своєчасну реєстрацію звітів буде вирішено назавжди.

“До відповідного рішення щодо детінізації економіки країна йшла досить тривалий час. Тож надзвичайно важливо не перекреслити позитивні здобутки непродуманим рішенням. Тим паче, один раз ці норми вже було відтерміновано. Так, вони мали вступити в силу ще з 19 квітня цього року, і, крім запровадження нових видів безкоштовних програмних РРО, передбачали розблокування зручної послуги для споживачів щодо зняття готівки на касі магазинів”, – наголосила Світлана Михайловська заступник директора Європейської Бізнес Асоціації.

Вона додала, однак, одним з «антикризових» законів старт було перенесено на 1 серпня. Тому, аби забезпечити рівні, робочі, чесні правила гри в країні важливо, щоб ці норми запрацювати вже з серпня цього року, а не відкладати це ще на три роки.

Тож Європейська Бізнес Асоціація звертається до Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики та Уряду України із закликом відхилити законопроєкт №3493 як такий, що сприятиме нівелюванню якісних змін, прийнятих в країні та загостренню і так непростої ситуації з тіньовою економікою в країні.

“Дуже сподіваємось, голос прозорого бізнесу, що сплачує податки буде почуто!”, – йдеться у повідомленні.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: