НОВИНИ

Білорусь заморозила ціни на товари першої необхідності

25.02.2021 13:03
199966582

Уряд Білорусі вирішив фактично заморозити ціни на продукти харчування, товари і лікарські засоби першої необхідності. Про це повідомляє Інтерфакс Україна, пише agronews.ua.

Постанова Радміну №100 прийнято для стабілізації цінової ситуації на соціально значущі товари першої необхідності і насичення ними споживчого ринку. Документ опублікований на національному правовому інтернет-порталі, в переліку соціально значущих товарів 62 позиції. Зокрема, до переліку включені рис, борошно, манка, гречка, вівсянка, перловка, хліб, яловичина, свинина, кури, деякі ковбаси, риба, молоко, кефір, сметана, сир, деякі фрукти і овочі, цукор, мило, туалетний папір , підгузники, сірники. У список лікарських засобів включено 50 позицій.

Документом передбачено, що юрособи та індивідуальні підприємці, які виробляють, ввозять, реалізують на внутрішньому ринку соціально значущі товари першої необхідності, повинні зафіксувати ціни на ці товари в період з 24 по 28 лютого. З 1 березня 2021 року зміна цін на соціально значущі товари першої необхідності не може перевищувати 0,2% на місяць до ціни на ці товари, що склалася на останній день попереднього місяця.

Уряд вирішив, що вище встановленої межі ціна на соціально значущі товари може вирости тільки після узгодження зі спеціальною комісією з питань державного регулювання ціноутворення при Раді міністрів.

Профільним держорганам і місцевій владі доручено не допускати дефіциту соціально значущих товарів, ціни на які жорстко регулюються державою.

Як повідомлялося, в Білорусі триває зростання споживчих цін. У січні інфляція збереглася на високому рівні і склала 1,1% проти 1,2% в грудні попереднього року. Річна інфляція в січні (до січня 2020 року) продовжила рости і досягла 7,7% проти 7,4% в грудні і 6,6% в листопаді.

Ціни на продовольчі товари за минулий місяць зросли на 1,5% (у річному вираженні на 6,6%), на непродовольчі – на 1,3% (на 8,3%).

За підсумками минулого року в Білорусі сформувався найвищий рівень інфляції за останні чотири роки – 7,4%. У 2019 інфляція в республіці склала 4,7% при цільовому рівні не вище 5%. У 2018 році споживчі ціни в Білорусі зросли на 5,6%, в 2017 році – на 4,6%, в 2016 році – на 11,8%.

У 2021 році уряд і Нацбанк мають намір забезпечити зниження інфляції до 5%.

Нагадаємо, що українці переходять на здорове харчування.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: