НОВИНИ

білорусь нишком купує європейські овочі та фрукти

04.05.2022 19:00
bilshe

У Польщі та інших країнах Євросоюзу наприкінці минулого тижня несподівано почали зростати ціни на яблуко, грушу та низку інших продуктів плодоовочевого сектору. Про це повідомляє EastFruit із посиланням на торгові джерела з ЄС, пише agronews.ua.

Зазначається, що запаси цих товарів були високими, попит залишався обмеженим, і нічого не віщувало зростання цін.

«Виявляється, білорусь, без будь-яких гучних заяв, проживши лише чотири місяці без постачань із ЄС, визнала, що без фруктів та овочів від європейських постачальників прожити не може, і відкрила ринок збуту для них», — пояснюють експерти, зазначаючи, що білорусь завжди служила своєрідною «діркою в паркані» з Євросоюзом для поставок на ринок росії європейського яблука, капусти, груші, моркви та багато іншого.

Як відомо, 1 січня 2022 року білорусь запровадила повну заборону на імпорт із країн Євросоюзу та низки інших країн світу продуктів харчування. Заборона призвела до різкого зростання внутрішніх цін не тільки у цій країні, а й у росії. Оскільки ні росія, ні білорусь не в змозі прогодувати себе без імпорту фруктів та овочів, у цих країнах почав гостро відчуватися дефіцит базових продуктів.

«Наступний вступ росії та білорусі у війну з Україною лише посилив ситуацію, тому що багато країн або добровільно відмовилися від співпраці з агресорами, або просто зіткнулися з неможливістю проведення розрахунків за поставлену продукцію», — зазначають аналітики.

У той же час заборона на в’їзд вантажівок з росії та білорусі до ЄС, так само як і назад, як і раніше, не скасована, тому продукцію поставляють на кордон, де відбувається перевантаження.

Читайте також: Сільське господарство в умовах війни: як залучити фінансування.



Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: