НОВИНИ

Банки зупиняють кредитування за «5-7-9%»

12.10.2022 12:12
5_7_9

Українські банки ставлять на паузу державне кредитування за пільговими програмами — «5−7−9%» для бізнесу. Як інформує Мінфін, посилаючись на власні джерела, банки посилаються на відсоткову заборгованість з боку держави, яка гарантувала виплату частини відсоткової ставки замість позичальників, але тепер не виконує своїх зобов’язань своєчасно, пише agronews.ua.

Сформувалися борги. Банкіри оцінюють ситуацію по-різному: комусь Фонд розвитку підприємництва заборгував за декілька місяців, а комусь — більше.

«Компенсація відсотків за програмою «5−7−9″ має затримки в декілька місяців і причини цього зрозумілі. Разом із тим, банки зобов’язані самостійно фінансувати цей борг, що впливає на операційний прибуток», — прокоментував ситуацію голова правління ОТП Банку Володимир Мудрий.

У Фонді розвитку підприємництва не заперечують наявність проблеми та пояснюють її «дефіцитом бюджетних коштів, викликаним запровадженням воєнного стану».

«Станом на сьогодні ФРП має заборгованість з виплати компенсації відсотків за липень та серпень 2022 року», — визнав у коментарі «Мінфіну» виконавчий директор Фонду розвитку підприємництва Андрій Гапон.

Поточну суму держборгу за «5−7−9%» він не уточнив, але повідомив суму, виділену з початку 2022 року на компенсацію відсотків за цією програмою — 3,8 млрд грн.

Втім, затримки з платежами не зупинили пільгове кредитування бізнесу повністю. Ряд банків продовжують видавати нові позики — насамперед, великі структури та держбанки. Вони можуть дозволити собі працювати в режимі неплатежів.



Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: