НОВИНИ

Багато країн не зможуть обійтися без української сільгосппродукції

08.05.2022 09:02
images-1-2

Багато країн, насамперед Близького Сходу та Африки, не зможуть обійтися без поставок української сільгосппродукції. Замінити її фізично нічим. Таку думку висловив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, говориться у повідомленні Мінагрополітики, пише agronews.ua.

«Ми постачали 10 % світового експорту пшениці, понад 15–20 % ячменю, більше 50% соняшникової олії. Із України в середньому експортувалося 50 млн т сільгосппродукції. У рекордні роки цей показник доходив навіть до 65 млн т. Сьогодні немає можливості знайти альтернативу таким обсягам та замінити нашу продукцію. Це неможливо зробити фізично, навіть у  перспективі найближчих 3–5 років», — акцентував він.

За його словами, у зв’язку з блокуванням портів Одеси та Миколаєва Україна може сьогодні експортувати 15–20% від довоєнних показників. Це уже призвело до суттєвого зростання цін на с/г продукцію та її фізичного дефіциту по всьому світу, особливо в державах Близького Сходу та Північної Африки.  

«Якщо ситуація з війною та блокуванням портів триватиме, наприклад, до півроку, країни цих регіонів у принципі не матимуть збіжжя. А це означає голод», — констатував Тарас Висоцький.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: