АГРО-БЛОГ

Асоціація «М’ясної галузі» звернулася до Президента щодо зменшення ставки ПДВ

08.10.2020 18:32
https://agronews.ua/

Асоціація “М’ясної галузі” звернулася до Президента України Володимира Зеленського щодо зменшення ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції. Про це в агро-блозі AgroNews.UA розповів генеральний директор Центру підвищення ефективності в тваринництві, виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі” Микола Бабенко.

Шановний Володимире Олександровичу,

Асоціація «М’ясної галузі» звертається до Вас з проханням відреагувати на проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції (№3656), що пройшов перше читання. Підприємства переробних галузей мають надію, що пропрезидентська фракція “Слуга народу” не підтримає даний проект закону у чинній редакції у другому читанні, а у разі його прийняття Верховною Радою, закон буде ветований Президентом України.

Даний законопроект є дискримінаційним по відношенню до підприємств переробних галузей України, призведе до подорожчання м’яса і молока для населення на 6-10%, а не їх здешевлення, як це було презентовано народним депутатам перед голосуванням.

Агропромислове виробництво – це єдиний ланцюг, від підприємств рослинництва, тваринництва до переробних виробництв і далі до кінцевого споживача. Неможливо отримати сприятливий економічний результат, стимулючи одну ланку за рахунок іншої. 

Зменшення ПДВ на свиней, велику рогату худобу (ВРХ) і сире молоко з 20% до 14% без відповідного зменшення ПДВ на м’ясо, молоко і продукти їх переробки не призведе до зниження цін на продукти харчування для споживачіва перекладе на переробні підприємства обов’язок платити додатково 6% ПДВ замість виробників.

В ЄС і інших країнах, де застосовується податкове стимулювання виробництва агропродукції, зменшена ставка ПДВ діє для всього ланцюга, і первинного виробництва, і переробки, і торгівлі.

Закупівельні ціни на живих тварин та сире молоко не будуть знижені на 6% після прийняття Закону, як очікують його розробники.

По-перше, в Україні є відчутний дефіцит даної сировини не дивлячись на її високу ціну. Останні 5 років щороку Україна встановлює антирекорди з поголів’я свиней та ВРХ, свинокомплекси та молочні ферми закриваються сотнями в рік.

По-друге, висока собівартість української сировини, перевитрати кормів і ліків у вирощуванні, наприклад в свинарстві, складають 8 млрд грн щороку. Автори законопроекту №3656 зазначають про посилення тиску з боку міжнародних сільгосптоваровиробників. На власному ринку українські продукти дедалі більше втрачають конкурентоздатність саме через перевитрати у вирощуванні. Це комплексна проблема, яку потрібно вирішувати системно, у тісній взаємодії всіх ланок агровиробництва і державних органів.

Зі свого боку, Асоціація “М’ясної галузі” вживає кроки для того, щоб ціни на м’ясо для населення зменшилися, а його споживання збільшилося, хоча б до рівня фізіологічної потреби.

Асоціацією ініційована і реалізовується програма розвитку м’ясної галузі «Нове свинарство 2025», що передбачає впровадження технологій зниження та контролю собівартості, створення сприятливих умов для інвестицій у вирощування і відновлення поголів’я свиней в Україні до розмірів, як були на початок 1991 року – 20 млн голів (на початок 2020 року – 5,3 млн голів).

Завдяки зниженню собівартості у птахівництві до 0,65 євро/кг – найнижчої в світі, українським виробникам курятини вдалося не лише відновити поголів’я птиці, а й наростити експорт, забезпечити надходження валюти у розмірі 0,5 млрд євро. М’ясна галузь готова розвивати інші традиційні напрями тваринництва, зокрема, свинарство, сприяти зниженню собівартості до 0,5-0,8 євро/кг, повністю забезпечити внутрішні потреби у цьому виді м’яса та посприяти вирішенню глобального дефіциту свинини в світі. 

Ми плануємо створення 88 млрд грн доданої вартості, 50 тисяч робочих місць в селах у вирощуванні, 3 млрд євро надходжень від експорту.

Для досягнення позитивних і прогнозованих економічних результатів агропромислове виробництво потрібно розглядати комплексно і застосовувати податкові стимули для всіх ланок — як виробничої, так і переробної. 

Асоціація “М’ясної галузі” щиро підтримує кроки щодо державної підтримки агропромислового сектору, однак просимо Вас не підтримувати даний законопроект в поточній редакції і доопрацювати його у взаємодії із учасниками ринку.

З повагою, Микола Бабенко
Виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі” 


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: