ВАЖЛИВО

Асоціація «М’ясної галузі» дбає про продовольчу безпеку держави, – Бабенко

23.05.2020 15:14
02-3-7-600x370

Відзначивши в травні 2-гу річницю з дня свого заснування, Асоціація «М’ясної галузі» продовжує свій шлях у напрямку підвищення ефективності взаємодії виробників, переробників м’яса і торгівлі. Про тонкощі взаємодії розповів Микола Бабенко, виконавчий директор Асоціації, в інтерв’ю LANDLORD, пише agronews.ua

– Пане Миколо, відомо, що аграрні підприємства, в тому числі тваринницькі комплекси, часто доволі консервативні. Яким ви бачите майбутнє співіснування тваринних комплексів поряд із великими консолідованими компаніями?

– Є декілька сценаріїв. Зрозуміло, що кон’юнктура для таких компаній погіршиться – в першу чергу м’ясопереробні підприємства використовуватимуть власну або кооперативну сировину. Крім того, за рахунок оптимізації витрат, собівартість м’яса в інтегрованих компаніях або кооперативах стане нижчою, що знову ж вдарить по конкурентоздатності окремих свинокомплексів. А ще в Україні поширені в агробізнесі підприємства – соціальні проекти, які працюють не заради прибутку, а заради працевлаштування пайовиків.

Читайте також: в Асоціації «М’ясної галузі» занепокоєні ситуацією на українському ринку свинарства.

Він додав, що з відкриттям ринку землі «соціальні проекти» втратять сенс, з 2021 року нас очікує масове закриття неефективних свинокомплексів і молочних ферм. Просто лишити все, як є, вже не вийде. Ми повинні запропонувати ринку модель вирощування свиней із гарантованою конкурентною собівартістю 1 кг у 15-25 грн.

– Щодо нових гравців, чи бачите ви перспективу приходу інвесторів зі сторони нового капіталу і в м’ясопереробну галузь?

– Такий процес теж можливий. Однак останні роки багато хто пішов з цього бізнесу. Бар’єр входу у м’ясопереробну галузь значно вищий, ніж, наприклад, у вирощування. Ми в Асоціації «М’ясної галузі» раді новим учасникам і створюємо умови, щоби збільшувався ринок споживання, а це і збільшення діючих виробництв, і створення нових. Сподіваюсь, що і в профільному міністерстві, і у Верховній Раді розуміють необхідність руху назустріч нашим ініціативам: мова йде про створення тисяч робочих місць, бюджетні надходження, розвиток інфраструктури селищ і малих міст, повернення в Україну талановитої молоді, нарощування експорту та багато інших факторів, які роблять країну сильнішою.

– На початку інтерв’ю ви згадали рітейл як кінцеву ланку ланцюга. Асоціація «М’ясної галузі» планує співпрацю з цим напрямом?

– Так, ми вже налагоджуємо діалог. Це необхідно, щоб увесь ланцюг працював ефективно, ми забезпечуємо продовольчу безпеку держави, задовольняємо одну із базових потреб людини – потребу в їжі. Тільки через взаємодію ми зможемо зробити продукти доступними, а споживання відповідним до біологічних потреб населення. Запрошуємо підприємства м’ясопереробної галузі України вступати в Асоціацію, це свого роду гарантія розвитку і стабільності в наші нестабільні часи.


Нагадаємо, переробники закликають свинарів підписати Меморандум про партнерство і ціноутворення. Долучитися до дії Меморандуму можна за формою. Висловити свої пропозиції до Меморандуму можна листом на адресу: [email protected]


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: