НОВИНИ

Аномальний клімат посприяв розвитку шкідників у посівах

24.12.2019 08:55
shutterstock_478681675_1

На переважній більшості території країни аномальні кліматичні умови негативно впливають на стан озимих культур, натомість сприяють розвитку шкідливих об’єктів. Про це повідомила Держпродспоживслужба.

За даними служби, через теплі температурні показники, дощі і тумани на посівах озимих зернових та ріпаку, на площах під багаторічними травами почали розповсюджуватись мишоподібні гризуни.

Скрізь ними заселено 14-70% площ озимини, де на одному гектарі угіддя нараховується 1-4, макс. до 5 жилих колоній (осередки Закарпатської обл.) на окремих посівах після соняшнику.

В 100% заселених гризунами багаторічних травах, садах, неорних землях виявляють 3-6, в осередках Івано-Франківської, Київської, Львівської, Херсонської областей 8-10 жилих колоній на гектарі.

У закритих стаціях мишоподібні гризуни знайдені повсюди. В зерносховищах процент попадання в пастки становить 1%, в продовольчих складах – 2%. По видовому складу переважає миша хатня.

Наразі тривають винищувальні роботи, які тривають повсюди, з використанням родентицидних принад. Вони забезпечують загибель до 70-92% гризунів, але проблема залишається актуальною.

Читати більше: Шкідники соняшника

В Одеській, Херсонській областях переважно у посівах озимої пшениці, розміщеної після стерньових попередників, триває живлення личинок хлібної жужелиці, які чисельністю 0,2-1 екз. на кв.м пошкодили 1-2% рослин.

У посівах озимих пшениці, ячменю Вінницької, Миколаївської, Одеської, Рівненської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської областей помірно тепла погода сприяє розвитку борошнистої роси, септоріозу, кореневих гнилей, темно-бурої плямистості, інфекційний запас яких скрізь зберігається на 1-11% рослин (Запорізька обл.).


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: