НОВИНИ

АМКУ визнав «Артемсіль» монополістом

09.04.2021 13:44
620x413_1_b287d61a6a27b91b22a1169238d5d9ba@2121x1414_0xc0a839a2_3401145521487799580

Антимонопольний комітет України рекомендував ДП “Артемсіль” відмовитися від застосування різних умов до рівнозначних угод з дилерами та усунути причини порушення термінів відвантаження солі власним дилерам. Про це повідомляє пресслужба АМКУ, пише agronews.ua.

“8 квітня 2021 року, за результатом розгляду заяви одного з дилерів ДП «Артемсіль», АМКУ надав підприємству обов’язкові для розгляду рекомендації”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що наприкінці 2018 року АМКУ визнав, що ДП «Артемсіль» протягом 2015-2016 років займало монопольне (домінуюче) становище на ринках первинної реалізації солі для промислової переробки та солі кухонної та наклав на підприємство штраф за зловживання монопольним становищем на цих ринках.

Під час розгляду нової заяви, Комітетом встановлено, що ДП «Артемсіль» за результатами 2020 року залишається монополістом на ринках солі для промислової переробки та солі кухонної з частками 95 та 69 % відповідно.

Комітет встановив, що у жовтні 2020 року 5-ть дилерів звернулися до ДП «Артемсіль» з проханням зменшити зазначені у контрактах терміни постачання його продукції. Для цього ДП «Артемсіль» уклало з ними додаткові угоди, в яких зазначалися уже суттєво скорочені строки постачання товару.

Таке зменшення термінів постачання товару для окремих дилерів, а загалом на той період у державного підприємства їх було 21, призвело до збільшення навантаження на виробничі потужності «Артемсолі» та невиконання окремих контрактних зобов’язань перед іншими контрагентами (в частині порушення термінів відвантаження солі).

Комітет дійшов висновку, що встановлення державним підприємством різних термінів відвантаження солі до окремих дилерів при початково рівнозначних угодах з ними без об’єктивно виправданих на те підстав, містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, у вигляді зловживання монопольним становищем на ринках первинної реалізації кухонної солі та солі для промислової переробки.   

Також Комітет дійшов висновку, що дії ДП «Артемсіль» по невідвантаженню товару окремим дилерам у встановлений контрактом строк, могли призвести до додаткового фінансового навантаження на них у зв’язку з простоєм вагонів.

Хоча «Артемсіль» повідомила АМКУ, що у листопаді 2020 року ним було ініційовано повернення умов дилерських контрактів до початкових, у Комітету відсутня інформація на підтвердження цього. 

Відповідно, АМКУ рекомендував ДП «Артемсіль» припинити та усунути причини виникнення порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Зокрема – відмовитися від застосування різних умов до рівнозначних угод з дилерами та усунути причини порушення термінів відвантаження солі власним дилерам.

Про результати розгляду рекомендацій, ДП «Артемсіль» має повідомити АМКУ у 30-денний строк з дня їх отримання.

Нагадаємо, що АМКУ розпочав розслідування імовірної змови на ринку цукру.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: