НОВИНИ

Амброзію на Полтавщині знищуватимуть за рахунок бюджетних коштів

19.02.2019 10:54

У четвер 14 лютого 2019 року сесія Полтавської обласної ради прийняла «Програму фітосанітарних заходів по ліквідації регульованих шкідливих організмів на території Полтавської області на 2019-2023 роки». Програма містить розрахунки потреби в коштах для ліквідації амброзії сільгоспвиробниками, службами автомобільних доріг, а також у населених пунктах. Загальна вартість таких робіт у 2019 році оцінюють на рівні 32,2 млн грн, ідеться в повідомленні Департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА.

«Але обласний і місцеві бюджети будуть задіяні лише на роботи виконані в межах населених пунктів, зважаючи на шкодочинність амброзії полинолистної здоров’ю людей. За розрахунками виходячи з даних Держпродслужби про карантинні вогнища поширення амброзії в населених пунктах, а це майже 3,4 тис. га, потреба в коштах обласного бюджету в поточному році може скласти близько 7 млн грн при умові співфінансування з місцевих бюджетів в таких же розмірах», — інформує департамент.

Програма повинна стати генератором дій органів влади, місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання і громад по боротьбі карантинними організмами, зокрема амброзії полинолистої — природнього, але досить шкідливого для населення алергена. Документ описує практичні заходи з локалізації шкідливих організмів, завдання для всіх суб’єктів управління територіями і господарювання та визначений рівень відповідальності відповідно до закону України «Про карантин рослин».

Посилюється організаційна роль надзвичайних протиепізоотичних комісій в цьому питанні.

Станом на 01 січня 2019 р. у Полтавській області зареєстровано чотири види регульованих шкідливих організмів:

американський білий метелик — 279,023 га;

амброзія полинолиста — 10 216,273 га;

повитиця польова — 1,52 га;

бактеріальне в’янення кукурудзи — 50 га.

Карантинний режим по американському білому метелику запроваджено в 8 районах, 45 населених пунктах та 26 господарствах; по повитиці польовій в 3 районах і 4 населених пунктах; по амброзії полинолистій в 25 районах, 240 населених пунктах, 3013 присадибних ділянках та 175 господарствах.

Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів обласного, районного та місцевих бюджетів, землевласників та землекористувачів, а також з інших джерел, не заборонених чинним законодавством України.

 


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: