ІНТЕРВ'Ю

Амарант – золотоносна рослина для ланів України

02.04.2019 16:42

Амарант на перший погляд виглядає як декоративна рослина. Важко уявити на безмежних ланах України амарантове поле. Однак такі є, бо амарант – не тільки унікальна і цілюща рослина. Для українських фермерів – це справжнісінький Клондайк.

Про животворні властивості амарантової олії знає весь світ. З цієї рослини виготовляють борошно,крупи, фармацевтичні препарати, косметичні засоби і звичайно ж поживні корми для тварин.

Нещодавно на мапі країн, в яких вирощується амарант офіційно з’явилася і Україна. Чимало зусиль доклав до цього голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції Олександр Дуда. Про всі перспективи і переваги вирощування амаранту в Україні він залюбки розповів в інтерв’ю Agronews.



– На полях України амарант не найпопулярніша рослина, донедавна багато хто навіть не знав про її існування. Чи змінилось щось тепер?

– Змінилось. Збільшилась цікавість сільхозвиробників до амаранту. Все через наступні причини: висока рентабельність цієї культури – 400% і вище. Середні витрати на вирощування амаранту складають 10 тисяч гривень на гектар. При середній урожайності 2 тонни з гектару по Україні ми отримуємо 50 тисяч гривень валового доходу. Це орієнтир для економічних розрахунків.

Другий момент. Амарант є дуже гарним попередником для всіх сільськогосподарських культур. Він залишає після себе багато вегетативної маси як надземної, так і підземної, збагачує ґрунт органікою і, в свою чергу, рослинні рештки багаті на азот. Тобто після амаранту азоту залишається більше, ніж після гороху, після сої та інших бобових.

–  Фермери, чи все-таки агрохолдинги? Кому в Україні простіше вирощувати амарант?

– Агрохолдингам буде простіше вирощувати амарант. Набагато простіше. Технологія його вирощування абсолютно нескладна. Єдина особливість – не використовуються гербіциди. Продукція з амаранту іде для здорового харчування та для фармацевтики. Тому  це обов’язкова умова всіх переробних підприємств – не використовувати гербіциди.

Як можна досягти результату, щоб не заріс посів амаранту? Посів в оптимальні терміни. В Україні амарант висівається при температурах ґрунту вище 14 градусів за Цельсієм. В Америці є наукові рекомендації висівати амарант, коли ґрунт прогрівається вище 18 градусів.

На початку травня сіють амарант південні регіони. Середина травня – центр України і кінець травня – північ. Але навіть якщо зсуваються посіви за несприятливих погодних умов до 15 червня, то зниження урожайності практично не відбувається. Амарант встигає дозріти.

У нас зараз клімат стає все більш посушливий і жаркий з більшою кількістю сонячних днів. Тому амаранту це дуже і дуже підходить.

– В якому ж з регіонів України вирощувати амарант найкраще?

– В центі України. Тут є баланс: і родючі ґрунти, і достатня кількість ефективних температур. Тому я вважаю, що найкращі результати досягаються саме в центрі. І по якості і по врожайності.

Єдине що зауважу: якщо розглядати поливні землі, то на півдні України потенціал вирощування амаранту набагато вищий.

– Найбільш знаний продукт, який виробляють з амаранту, це олія. А що ще виробляють з цієї рослини в Україні?

– Основна продукція донедавна – це олія, яка здебільшого йшла на експорт. Однак зараз все змінилось. На полицях магазинів вітчизняних роздрібних мереж можна побачити також амарантові макарони, амарантову крупу,амарантові сухі сніданки. Нажаль, поки що не скрізь, бо катастрофічно бракує сировини для переробки.

– А чи достатньо в Україні на даний час підприємств з переробки амаранту?

– Зараз в Україні цим займаються переважно невеликі підприємства, їх близько п’ятдесяти.

– Розширюючи посіви амаранту в Україні, вас не лякає перевиробництво, а відтак і здешевшання товару?

– В 2019 році перевиробництва амаранту не буде – нам потрібно подолати той дефіцит, який існує зараз. Наразі ми працюємо над тим, щоб збільшити і розширити канали реалізації продуктів переробки амаранту на експорт.

Нещодавно відбулася виставка “БіоФах”. В складі української делегації близько 10 компаній шукали збут майбутнього врожаю органічного амаранту і продукції переробки.

Там був один доволі курйозний момент. Організатори виставки підійшли до однієї фірми, яка виставила для демонстрації амарант на своєму стенді, і запитали: “чий це амарант?”. Їм відповіли: “наш”. Потім організатори в ультимативній формі вимагали назвати країну походження амаранту. Прийшлось їм дуже довго доводити, що в Україні вирощують амарант.

– Тобто, про нас у світі, як про виробника амаранту не знають?

– Не знають… Наведу ще один приклад. Є в Америці Інститут амаранту. Там працюють наукові співробітники багатьох національних університетів Америки. Займаються як просвітницькою, так і науковою діяльністю в галузі амаранту, проводять конференції, семінари.

В них на сайті є мапа країн в яких вирощується амарант. України там не було. Однак ми довели що в нас амарант вирощують, що в нас є продукція переробки і нас внесли на цю мапу.

Це було абсолютно нескладно. Там щирі і відкриті люди до співпраці. Ми показали продукцію, розказали які площі в нас були у 2018 році, які плануються у 2019 році під амарант.

– І які ж то площі?

– Загалом в Україні в 2018 році було засіяно амарантом до 800 гектарів. Це мало і смішно, і через те, як я вже казав, існує реальний дефіцит сировини для переробки. В 2019 році будуть сіяти набагато більше. Ми плануємо до 4-х, а можливо і до 5 тисяч гектарів.

Амарант можна сіяти навіть до середини липня в поукосних та пожнивних посівах, а також в суміші покровних культур. Для цього є ранньостиглий сорт “Ультра”. Тому я сподіваюсь, що до 5 тисяч гектарів ми все-таки дотягнемо в цьому році. Бо в минулому році 20% посівів були саме пожнивними.

– А чи користується попитом серед фермерів України амарантовий силос?

– На низькому старті. В цьому році ним зацікавилось декілька компаній. Одна з них вже закупила посівний матеріал, це племзавод імені Шмідта (Миколаївська область). Будуть використовувати амарант для потреб тваринництва.

Набирає обертів виготовлення трав’яної гранули з амаранту. Я думаю, що всім відома трав’яна гранула з люцерни, як компонент комбікормів. Виготовити її доволі … не скажу, що просто, однак цілком реально. Люцерна скошується, підв’ялюється на полі, подрібнюється, при мінімальних витратах еренгоресурсів сушиться до необхідної вологості, гранулюється і таким чином реалізується комбікормовим заводам, або ж кінцевим споживачам. Наприклад кролефермам.

Яка ситуація з амарантом? Його скошують з вологістю 80%, подрібнюють, сушать. Енерговитрати дуже значні. Тому 5 компаній минулого року пробували гранулювати амарант. В кого виходило, в кого – ні. Але цього року під цей напрямок будуть задіяні вже більші посівні площі. Думаю, що через рік-два енергоефективно технологію виготовлення амарантової гранули також опануємо.

Для реалізації гранульованого трав’яного борошна з амаранту нам відкритий увесь світ, бо амарантове поживніше за люцернове. Крім того, має лікувальні, імуностимулюючі та протипаразитарні властивості.

Минулого року були замовлення з Південної Кореї, з Європи на тисячі тон гранульованого трав’яного борошна з амаранту. Але поки що нам доводиться тільки констатувати попит.

До того ж гранульоване трав’яне борошно може бути сировиною не тільки для кормовиробництва, але й для екстракції. В Фінляндії є компанія, з якою ми також підтримуємо зв’язки, вона використовує трав’яну гранулу з амаранту при отриманні біологічно активної добавки в тваринництві. Вони роблять і продають екстракт. Це також один з напрямків використання амаранту, який ми розвиватимемо найближчим часом.

– Перспектив чимало, а чи є складнощі?

– Є проблема, яку нам доводиться самотужки вирішувати, вдаючись до кооперації. Полягає вона у практичній відсутності інвестицій в амарантову галузь – в переробку. Є ціла низка унікальних технологій та проектів (від кормовиробництва до косметології та фармацевтики), які потребують фінансування.

Будуть інвестиції – весь механізм закрутиться набагато швидше.

 


Перегляди: 10
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: