АНАЛІТИКА

Амарант: нелегкий шлях українського суперфуду

22.05.2020 16:02
content_2амарант

В українських виробників та переробників амаранту цьогоріч є шанс активно конкурувати не лише на внутрішньому, але й на зовнішніх ринках, розповів керівник Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції Олександр Дуда в ексклюзивному інтерв’ю agronews.ua.

Закупівельна ціна на амарант в Україні минулого року перевищувала експортні ціни, тож вітчизняним агровиробникам не було потреби експортувати його за кордон. Але цьогоріч усе змінилося.

Ціни і шанси

У 2020 році виробники зменшили ціну з 25 тис. грн/т до 20 тис. грн/т, тож наразі українські аграрії мають усі шанси скласти вагому конкуренцію вже на експортному ринку, – вважає фахівець.

Характерно, що Україна у 2020 році здатна експортувати продукти переробки із амаранту з високою доданою вартістю, а не сировину.

Загалом, серед країн, які найбільше закуповують амаранту та продукції із нього, Олександр Дуда називає: Індію, Пакистан, Перу. Купують цю культуру і в ЄС.

“Імпортерів цікавить амарантова олія, борошно і макуха з цієї високопротеїнової культури”, – каже він.

В той же час вітчизняний виробник здатен запропонувати набагато різноманітнішу лінійку виробів.

Що виробляють в Україні з амаранту

Амарант – унікальна за своїми лікувальними властивостями рослина. Насіння та вегетативна маса є сировиною для глибокої переробки. З цієї рослини в Україні виробляють олію, борошно, крупи, пластівці, панірувальні сухарі, хлібо-булочні, кондитерські та макаронні вироби, швидкі сніданки.

Хліб з амарантового борошна не містить глютену

А також фармацевтичні препарати та косметичні засоби, йогурти, горілчані вироби, прикормки для риб, суміші для дитячого харчування, корми для сільськогосподарських та свійських тварин, поп-амарант, екстракти, фіто-чаї, трав’яні гранули. Також із нього виробляють такий корисний продукт, як амарантова крупа.

“Варити її потрібно лише 2-3 хвилини. Це дієтична, білкова, безглютенова страва, яку варто споживати, серед інших, спортсменам, матерям, які годують діток, самим діткам. Вироби з амаранту замовляли, наприклад, для української збірної під час тренувань. І були дуже задоволені”, – ділиться Дуда.

Амарантова крупа

“В цілому, “питання стоїть не в тому, чи стане амарант головною зерновою і харчової культурою світу, а в тому, коли він нею стане”, – цитує слова американського біолога Джона Лемана, експерт.

Рентабельність

Витрати на вирощування насіння амаранту не перевищують 400$/га, наводить дані керівник Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції.

У той же час, переробка насіння на крупу та борошно дає 3700$/га за наявних закупівельних цін.

Ще вигідніша переробка насіння амаранту на крупу та екстракційну олію та шрот. При умові повного збуту товару прибутковість доходе до 4500$/га.

Найменш вигідна переробка вегетативної маси на трав’яне борошно. З врожаю з кожного гектара можна виробити 15 тонн гранул, які продаються наразі по 200$/т. Загальний прибуток складе 3000 $/га.

А найбільш вигідна екстракція трав’яної гранули (отримання ліпофільного комплексу), яка здатна принести дохід у 18000$/га.

Скільки фермерів займаються амарантом

Минулоріч амарант в Україні вирощували понад 110-ти господарств. У цьому році менше, так як фермери збільшують площу. На поточний момент 50-60 господарств у 2020 році займаються цією культурою.

Також в Україні на поточний час налічується більше 30 підприємств, які займаються переробкою амаранту. Два найбільших: на Харківщині та на Миколаївщині. Вони займаються випуском пластівців з амаранту, виготовленням борошна та олії.

Цікавим є виробництво сухого рослинного молока з амаранту. Його виробляють теж два підприємства: на Миколаївщині та в Одеській області.

Загалом в Україні налічується близько ста підприємств-переробників амаранту.

“Тут ще є такий нюанс. Саме переробники диктують ціни, тож фермерською спільнотою було прийнято рішення знизити відпускні ціни, як я вже казав, з 25 тисяч до 20 тисяч за тонну – щоб дати новий імпульс для розвитку галузі”, – коментує фахівець.

Споживачі в Україні про амарант знають мало

Амарант відноситься до суперфудів. Його використовують у спортивному харчуванні. У Китаї вживають як замінник материнського молока – амарантовий білок найбільш наближений до грудного молока. В цілому, відомо близько 7 тисяч видів амаранту.

“На жаль, обізнаність населення стосовно цінності та споживання амаранту складає усього 15 відсотків. Але в той же час, я особисто маю можливість аналізувати, щороку на 50 відсотків зростають обсяги споживання цієї культури. Тож, ще 3-5 років – і більшість населення будуть знати про амарант”, – вважає Олександр.

Обсяг виробленого в Україні у 2019 році амаранту становить 1,5 тисяч тонн. Не так багато, але більше, ніж, скажімо, в європейських країнах.

До того ж, Україна має можливість виробляти органічний продукт, і значна частина – 30 відсотків фермерів – вирощують саме органічний амарант. Тим більше, що в Україні є селекційні центри, які займаються сортовиведенням цієї культури, є повний виробничий цикл переробки та технології української розробки, каже фахівець.

І сподівається, що культура все ж таки займе належне їй місце на полях та торгових полицях України.

Інтерв’ю провела Оксана Богдан, agronews.ua

Нагадаємо, через 5 років врожай зернових в Україні перевищить 110 млн тонн: чи готова логістика.


Перегляди: 15
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: