НОВИНИ

У Німеччині запроваджують зрошення очищеними стічними водами

09.04.2020 15:36
salad-771056_1280

Рекордні температури та тривала посуха все більше впливають на сільське господарство у всьому світі. У Німеччині також посуха ставить під загрозу урожай. Тому науковці країни розробили систему вирощування з новим типом зрошувальної технології з використанням очищених стічних вод, про це йдеться у повідомленні Технічного університету Брауншвейгу. Пише agronews.ua.

У дослідницькому проекті HypoWave, що фінансується Федеральним міністерством освіти та досліджень (BMBF) Німеччини, вчені знайшли спосіб поєднати переробку стічних вод та боротьбу із зміною клімату.

У науковій теплиці міждисциплінарна команда Технічного університету Брауншвейгу вирощувала рослини салату в рослинних контейнерах, не використовуючи грунт. У цьому гідропонному процесі рослини постачаються живильним розчином на основі відновленої води із стічної системи.

Порівняно із звичайним вирощуванням, вода не просочується до ґрунту, а випаровування значно менше. Також вперше очищені стічні води використовуються для вирощування цієї гідропонної рослини.

Вода надходить із сусідньої очисного споруди, обробляється та очищається в багатоетапному процесі. При цьому поживні речовини, необхідні для здорового росту рослин, виводяться із стічних вод. Вони можуть бути перероблені, як і сама поливна вода.

“Особливістю бездонного гідропонного вирощування сільськогосподарських культур на нашому пілотному заводі є те, що нам вдалося успішно оптимізувати процес економії води за допомогою спеціально очищених стічних вод”, – каже керівник проекту Томас Докхорн з Технічного університету Брауншвейгу.

Використання очищених стічних вод не тільки відкриває раніше невикористане джерело води, каже він.

“Рослини в концепції HypoWave також підходять для більш широкого очищення стічних вод, оскільки вони поглинають азот та фосфор. Це призводить до оптимального росту рослин при гарному забезпеченні поживними речовинами, і в той же час вода очищається цим видаленням поживних речовин”, – повідомляє науковець.

Розробка впроваджується у життя, хоча й з пересторогами.

“Фермери запитують себе, чи є ризик, пов’язаний з вирощуванням”, – зауважує Томас Докхорн. – Тому ми рекомендуємо, вибираючи очисні споруди, переконатися, що це комунальні стічні води без великих промислових скидів, щоб не виникало проблемних концентрацій важких металів. Крім того, потрібно, щоб мікробіологічну якість поливної води та продуктів було досліджено”.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: