НОВИНИ

Агрокомітет внесе поправки до закону про децентралізацію та функції Держгеокадастру

17.09.2020 14:32
kadastr3-800x445-19764

Під час онлайн-конференції голови Держгекадастру Романа Лещенка була озвучена низка змін, які аграрний комітет включить до проекту Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин. Про це повідомляє agropolit, пише agronews.ua.

За словами Романа Лещенка, низку повноважень Держгеокадастру передадуть місцевим органам самоврядування, однак контролюючі функції буде збережено.

“У нас зараз в комітеті знаходиться на розгляді законопроект №2194, який стосується децентралізації та внесення змін до Земельного кодексу України. Ми там суттєво переглядаємо оперативні можливості Держгеокадастру в частині функцій розпорядження та інших повноважень служби. Ми дійшли висновку, що з точки зору контролю за використанням та заходів щодо охорони земель – цей функціонал має залишитися за Держгеокадастром. Хоча, безумовно, ми посилюємо функції органів місцевого самоврядування в частині контрольно-наглядових функцій, але Держгеокадастр в цій системі також має бути, адже не завжди на місцевому рівні питання вирішуються законно”, – зазначив він.

Роман Лещенко наголосив, що місцеві еліти часто формують, так звані «міжсобойчики», а державне регулювання там відсутнє.

“Тому нам важливо, щоб між аграріями та службою підтримувався живий діалог і нам були доступні відповідні інструменти реагування”, – підкреслив голова Держгекадастру. 

Також він додав, що у бюджетному запиті на 2021 рік нардепи попросили Мінфін збільшити фінансування, яке має забезпечити потреби земельної інспекції та належне функціонування наглядових органів: зарплатня інспекторам, забезпечення належними представницькими функціями, транспортом та ін.

“Що стосується  безпосередньо перевірок, ми найближчим часом представимо концепцію моніторингу земель на території всієї країни”, – прокоментував Роман лещенко.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: