НОВИНИ

Спрогнозовано, яким буде агросектор України після пандемії

02.04.2020 17:32
hombre-del-granjero-de-la-tecnología-agricultura-que-usa-tableta-118042293

Агросектору потрібно менше дивитися на пандемію, краще зосередитися на впливі змін клімату, – вважає радник президента України, організатор Global Impact Challenge Ukraine, футуролог Ігор Новіков, публікує “Українська правда”. Про це пише agronews.ua.

“Так, агро – один з наших козирів на даний момент. Хоча рік, швидше за все, буде нелегкий. У нас була перша за довгий час зима взагалі без снігу. Зміна клімату – тема, на яку варто дивитися серйозно вже зараз. У найближчі п’ять років вона вплине на глобальну економіку в рази сильніше, ніж коронавірус”, – каже радник президента.

Хаос поставок після карантину закінчиться. Але певна трансформація, спрямована на самодостатність домашнього господарства і людини все одно відбудеться.

“Я живу за містом. У нас на початку карантину в найближчих магазинах пропала не тільки гречка, бог з нею, а молоко і яйця. Ринки не працювали, і різко почав видозмінюватися ланцюжок: з’являються знайомі, які знають бабусю у сусідньому селі, у якої кури або корова тощо”, – зауважує він.

І прогнозує, що ці нові горизонтальні зв’язки будуть розвиватися й надалі. Буде досить сильним тренд на самодостатність. На рівні сім’ї та індивідуума. Значно зросте в реальному секторі значення інтернета.

“Ми не навчимося раціонально ставитися до проблем панічними набігами на магазини за туалетним папером і гречкою. Але при цьому, можливо, багато зададуться додатковими питаннями: “Звідки береться електрика, інтернет? А як хеджувати ризик зникнення електрики або інтернету? Як хеджувати ризик зникнення гречки в мережі супермаркетів? Де брати курячі яйця або молоко?”, – каже він.

Також він прогнозує розквіт в Україні домашніх родинних господарств.

“Багато людей після проходження піку пандемії досить серйозно подивляться на систему домашнього вирощування тієї ж зелені, овочів, на відносну харчову самодостатність. Досить цікава сфера буде”, – вважає Новіков.

Про повноцінне відкритті ринку землі, на думку футуролога, говорити ще рано. Те, що робиться зараз – перші кроки в цьому напрямку.

“Думаю, в найближчі місяці, коли стане зрозуміла картина “нового світу”, Україна зможе раціонально оцінити всі плюси і мінуси (ринку землі. Прим. ред), – підсумовує він.

Також зміниться ринок праці. На зміну “білим комірцям” та некваліфікованій робочий силі прийде шалений попит на “сині комірці” – людей, які володіють ремісничими знаннями, розбираються у технологіях та вміють виконувати ручні, але кваліфіковані роботи.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: