НОВИНИ

Аграрії просять міністра інфраструктури підвищити тариф металургам на залізничні перевезення

17.07.2021 15:36
novost-75

Аграрії просять міністра інфраструктури Олександра Кубракова підняти тариф металургам на додаткові 2 млрд грн. «Укрзалізниця» вийшла з ініціативою підйому ж/д тарифів, в рамках якої компанія отримає додатково 1,7 млдр грн в цьому році, і 10 млрд грн в наступному. Про це повідомляє latifundist.com, пише  agronews.ua.

У свою чергу, громадська організація «АОГУ«Термінатор» Юрія Щукліна в листі Олександру Кубракове,, запропонувала провести збільшення рівня тарифів на перевезення вантажів 1-го тарифного класу на 38,5% з 1 вересня 2021 р (в 1 етапі), що дозволить залучити додаткові кошти вже в поточному році.

«Поступове збільшення рівня тарифів на перевезення вантажів 2-го тарифного класу з 01 вересня 2021 року на 8% і з 1 січня 2022 р ще на 6,5%, що відповідає загальному збільшенню чинного тарифу на 15%, може привести до відтоку вантажів 2 тарифного класу з залізничного транспорту на річковий і автомобільний транспорт. Також зазначаємо, що перевезення зазначених вантажів для «Укрзалізниці» рентабельні і мають позитивну динаміку до зростання», — прокоментували в« АОГУ «Термінатор».

У «АОГУ«Термінатор» вважають недостатнім збільшення рівня тарифів на перевезення вантажів 1-го тарифного класу з 1 вересня 2021 року на 8% і з 1 січня 2022 року на 20,4%, що відповідає загальному збільшенню чинного тарифу тільки на 30%.

“Адже останніми роками вантажі 1 тарифного класу систематично транспортувалися з негативною рентабельністю, «Укрзалізниця» не мала можливості проводити оновлення рухомого складу та залізничної інфраструктури. Зараз «Укрзалізниця» вимагає значних капітальних вкладень в інфраструктуру. Також зазначаємо позитивну цінову кон’юнктуру на експортні вантажі 1 тарифного класу, тобто транспортна складова у вартості вантажів 1 тарифного класу значно зменшилася», — акцентували в «АОГУ «Термінатор».

Відзначається, що впровадження зазначеної ініціативи зменшить різницю між тарифами перевезення для вантажів 2 тарифного класу і 1 тарифного класу до 5%.

Крім того, провести незначне збільшення рівня тарифів на перевезення вантажів 2-го тарифного класу на 2%. Зазначене підвищення тарифів не призведе до втрати залізної вантажів 2 тарифного класу.

«Зазначені тарифні ініціативи дозволять збільшити додаткові доходні надходження« Укрзалізниці» протягом 2021 р до майже 3,5 млрд грн», — підсумували експерти.

Нагадаємо, що в Міністерстві інфраструктури України вважають, що зближення класів допоможе «Укрзалізниці» залучити вже в цьому році додаткові 2 млрд грн. У той же час громадськість наполягає на тому, що таких заходів недостатньо — і просять підняти тарифи ще вище.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: