НОВИНИ

Аграрії вимагають збільшити квоти на експорт української томатної пасти до ЄС

24.03.2019 15:28

Аграрний союз України вважає, що квоти на експорт томатної пасти в ЄС з України, які сьогодні становлять 13 тис. т, є вкрай недостатніми як для можливостей українських виробників, так і для реальних потреб споживання томатної пасти в країнах Євросоюзу. Тому АСУ звернувся з вимогою збільшити їх до 50 тис. т, пише Delo.

Звернення АСУ адресоване представникові ЄС в Україні Хьюго Мінгареллі, віце-прем’єр-міністру Степану Кубіву і в. о. міністра аграрної політики і продовольства Ользі Трофімцевій.

АСУ стверджує, що через малі квоти українські виробники томатів і томатної пасти опинилися в украй неконкурентоспроможному стані:  реальна різниця у вартості виробництва українських і європейських томатів дорівнює 34,4%.

е зумовлено накладенням ввізного мита в розмірі 14,4% на українську продукцію, при тому, що європейські аграрії отримують 20% дотації на своє виробництво.

У заяві зазначено, що в Україні томатну пасту виробляють 38 підприємств, і за обсягами її виробництва Україна посідає 10-те місце у світі і 3-тє місце в Європі. Тому квоти на 13 тис. т є «мізерними» і для виробників України, і для європейських споживачів, яким потрібно близько 1 млн т томатної пасти в рік, – вважають експерти АСУ.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: