НОВИНИ

Аграрії просять Раду прийняти проект Закону про аграрні розписки

22.02.2021 13:35
foto

З  метою реалізації потенціалу подальшого розвитку та вдосконалення аграрних розписок для покращення доступу агровиробників до фінансування, у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №2805-Д про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування та обігу аграрних розписок. Про це повідомляє Інформаційно-аналітичний портал АПК України, пише agronews.ua.

Законодавчі пропозиції були розроблені на основі наявної ринкової практики використання інструменту, а також запитів щодо вдосконалення механізму та впровадження додаткових функцій для аграрних розписок від ключових користувачів інструменту.

Законом передбачається перетворення аграрних розписок у неемісійний цінний папір, що існує у формі електронного документу в Реєстрі аграрних розписок. Це дозволить кредиторам залучати рефінансування на вторинному ринку, отримавши доступ до ринків капіталу, як іноземних так, потенційно, і українських. А отже, кредитори матимуть можливість збільшувати обсяги та покращувати умови фінансування агровиробників.

Законодавчі зміни також забезпечать спрощення та здешевлення роботи з інструментом для користувачів. Перевірка інформації щодо агровиробника, застави, землі тощо, котру зараз нотаріус здійснює «вручну» у низці державних реєстрів для посвідчення розписки, буде проводитися автоматично через цифрові інструменти та гармонізований обмін інформації між всіма необхідними системами. Захист та верифікація даних будуть досягнені інтеграцією між Реєстром аграрних розписок та Єдиним Державним Реєстром, Державним реєстром обтяжень рухомого майна, Держгеокадастром тощо.

Передбачається, що виробники та кредитори зможуть звертатися до нотаріусів або самостійно здійснювати операції з аграрними розписками безпосередньо у Реєстрі аграрних розписок. Доступ та авторизація користувачів відбуватиметься через електронні кабінети завдяки застосуванню електронних цифрових підписів.

Окрім цього агровиробники зможуть значно скоротити часові та транспортні витрати та не наражати себе на небезпеку під час пандемії COVID 19, адже за новою процедурою агровиробники зможуть випускати аграрні розписки, не виходячи із дому або офісу.

Збільшення обсягів фінансування в агросекторі дозволить агровиробникам забезпечити свої підприємства ресурсами для отримання високих та якісних врожаїв, навіть попри підвищену потребу у фінансах для купівлі землі.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України неодноразово висловлювалося на підтримку запропонованого проекту Закону №2805-Д. Від імені українських аграріїв ми знову звертаємося до Верховної Ради з проханням прийняти законопроект у першому читанні вже найближчим часом, щоб покращити можливості фінансування з огляду на близьке відкриття ринку землі.

Нагадаємо, що українські фермери отримають доступ до програм держпідтримки.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: