НОВИНИ

Аграрії Херсонщини спостерігають опустелювання регіону

19.12.2019 16:22
be89e98ac5a5a42_1000x600

Олешківські піски знищують врожаї аграріїв Голопристанського району на Херсонщині. Через вирубку полезахисних лісосмуг тамтешні фермери щороку зазнають рекордних втрат врожаю. Засновник фермерського господарства «Теллус-Юг» Андрій Щедрінов на власному досвіді відчув наслідки опустелювання, пише golos.com.ua.

«Наприкінці минулої осені висіяв ріпак — і тут на поле шулікою впав суховій. 200 га угідь засипало піском і частина майбутнього врожаю загинула. Навесні 2019 року була та сама історія — пісок «задавив» 77 га насаджень гірчиці. Їх довелося пересівати, але збитки сягнули загалом півмільйона гривень. Якщо суховії повторюватимуться, років за п’ять матиму замість полів піщані бархани», — ділиться фермер.

На його думку, суховії та відсутність полезахисних лісосмуг провокують значні втрати врожаю.

«Цього року соняшник, приміром, дав 0,8 т/га — на третину менше, ніж у господарствах, куди пустеля не дотяглася. І це за використання дорогого насіння продуктивних сортів! Озимі принесли 2 т/га. Це так мало, що витрати на вирощування врожаю не окуповуються: пісок у нас знищує землеробство», — скаржиться фермер.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: