ВАЖЛИВО

Аграрії категорично проти квотування імпортних міндобрив

01.04.2021 15:02
623_2

Окружний Адміністративний суд Києва змусив Міжвідомчу Комісію з міжнародної торгівлі (МКМТ) ввести квоти на імпорт мінеральних добрив до України. Таким чином суд задовольнив позовні вимоги ПрАТ «Азот» та ТОВ «Хімвектор», які входять до складу групи компаній Ostchem олігарха Дмитра Фірташа. Ці позови компанії подали у липні 2020 року практично відразу після рішення МКМТ про недоцільність квотування ринку добрив. Про це повідомляє Агро-Продовольча Рада, пише agronews.ua.

Тексту постанови ОАСК ще немає, але є інформація, що рішення МКМТ суд оскаржував, наголошуючи на неточностях в ході розслідування. Аграрна спільнота шокована таким рішенням ОАСК, оскільки квотування імпорту добрив – це не компетенція суду.

«Введення квот за процедурою – це компетенція певних державних органів. Відповідно, ця процедура передбачає дуже багато юридичних ходів і етапів. Сказати, що якийсь орган повинен запроваджувати чи не запроваджувати якесь певне рішення і при цьому уникнути самої процедури – це перевищення повноважень судової влади. Якщо хоча б, на думку судді, були якісь процедурні чи порушення закону при формуванні цього рішення і необхідно виправити ці порушення, але там мова йде про зобов’язання певного державного органу, щоб квоти були введені в директивному порядку. Чим це мотивовано і які тут повноваження суду – я не розумію», – наголосив учасник Агро-Продовольчої Ради Сергій Рубан.

Таке рішення Окружного Адмінсуду створює дуже дивний прецедент, бо рішення не входить в компетенцію судової системи як такої.

На цьому наполягає ще один учасник Агро-Продради Олексій Малеванець:

«Суд взяв на себе функції економічного регулятора ринку між імпортом і експортом. Це не компетенція суду. Суд міг розглянути рішення Комісії тільки з точки зору матеріального або процесуального права. Максимально – на перегляд рішення (щоб МКМТ переглянула рішення про недоцільність введення квот на міндобрива)».

✅ Агро-Продовольча Рада чекатиме реакцію МКМТ на рішення суду і далі звертатиметься до міністерства аграрної політики і продовольства.

«Поки що чекаємо постанову, щоб зрозуміти, чим же керувався Окружний Адмінсуд. Також звернемося до Мініагрополітики розібратись з ситуацією. Тим, хто від фермерства далекий, поясню: монополія на міндобрива робить їх дорогими і позбавляє фермерів якісніших варіантів. Дорогі і неякісні міндобрива – дорогі і неякісні харчі», – заявив голова АПР Іван Слободяник.

Сергій Рубан зі свого боку вважає, що крім Мінагро фермерам слід звертатись і до президента, як гаранта Конституції і конституційних прав:

«В даному випадку якійсь лінійний суддя бере на себе повноваження вказувати щось виконавчій владі. Що завтра завадить цьому судді вказати президенту зробити щось, наприклад, здати українські території РФ? Це пряма юридична колізія. Влада, яка має слідкувати за виконанням закону – судова – бере на себе право вказувати щось виконавчій владі, яка має втілювати закони в життя».

Нагадаємо, що суд зобов’язав ввести квоти на імпорт мінеральних добрив в Україну.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: