НОВИНИ

AgriChain представила новий функціонал: бенчмаркінг полів на основі оцінки індексу NDVI

14.12.2021 09:35
title_AgriChain_scout

AgriChain представила новий реліз функціоналу – бенчмаркінг полів на основі оцінки індексу NDVI залежно від культур та періоду вегетації. Про це повідомляє пресслужба компанії, пише agronews.ua.

Не так важлива інформація, як її інтерпретація, особливо, якщо мова йде про NDVI* знімки, які лише дають уявлення про стан посівів. Проте багато питань залишає оцінка отриманих даних, яка, зазвичай, відбувається «на око» чи то «плюс-мінус».

Компанія AgriChain представляє ринку реліз нового функціоналу в AgriChain Scout та пропонує аналітичний рейтинг полів на основі оцінки NDVI знімків сільськогосподарських культур, який допоможе точніше оцінювати динаміку та поточний стан вегетації рослин, а відповідно вчасно приймати необхідні рішення.

Команда агрономів агропромхолдингу «Астарта-Київ» зі значним досвідом аналізу та обробки NDVI знімків різних культур, більше шести місяців працювала над унікальним проєктом з інтерпретації даних, отриманих на основі даних супутникового моніторингу, а саме NDVI знімках. Вони обробляли інформацію за 5 років, аналізуючи лише періоди зі стандартними умовами вегетації без посух та екстремальних опадів.

Агрономи вибудовували мінімальні, максимальні та стандартні значення для кожного критичного періоду росту та розвитку п’яти культур: кукурудза, соя, соняшник, пшениця озима, цукрові буряки.

Дані значення мають вигляд шкал, які наочно відображають ситуацію на полі у важливий час вегетації для конкретної культури у вигляді наступних індексів NDVI: «дуже високий», «високий», «середній», «задовільний», «низький».

Команда AgriChain розробила не лише шкалу оцінки NDVI знімків, а й підсилила її підсистемою бенчмаркінгу з можливістю постановки завдань агроному щодо глибшого аналізу поля за результатами первинного аналізу на основі індексів IDVI.

Анатолій Ковальчук, менеджер проєктів AgriChain:

«Проаналізована командою агрономів інформація перетворилася на шкали, і тепер в застосунку AgriChain Scout можна переглядати не просто знімок, а так званий паспорт поля: де показується інформація про його індекс NDVI, культуру, сорт чи гібрид, період вегетації. Нововведення дасть можливість автоматично отримувати інформацію про те, наприклад, що 70% поля мають індекс «високий», що є стандартним показником конкретно для досліджуваної культури цього періоду вегетації, а решта – «дуже високий», що вимагає додаткового обстеження на засміченість бур’янами.

Кожна культура має різний період проростання, якщо в соняшнику лише на 15 день після посіву за оптимального температурного режиму можна оцінювати якість та рівномірність сходів, то сходів ріпаку можна дочекатися вже на 6-7 день.

А от для озимої пшениці критичними є періоди «входу культури в зиму» та «відновлення весняної вегетації». І вся ця інформація буде готова для аналізу в оновленому функціоналі застосунку AgriChain Scout».

«Вирізання хмар»

✅ Ще одне суттєве оновлення це «вирізання хмар» та «реконструкція поля» на NDVI знімках. Так, спеціалісти AgriChain здатні й на таке. Якщо у момент зйомки частина поля була недоступна для супутника, то система виріже його та підставить шматок із тієї частини знімку, яка була зроблена днями раніше, а програма вже вирахує середньозважений показник вегетації культури.

Оновлення AgriChain Scout ─ це фундаментальний підхід для аналізу ситуації на полі задля оперативного прийняття управлінських рішень в сезон, та з можливістю аналізувати зібрану інформацію в кінці сезону, щоб приймати стратегічно правильні рішення у майбутньому.

*NDVI (Normalized difference vegetation index, Нормалізований вегетаційний індекс) – це числовий показник якості та кількості рослинності на ділянці поля. Він розраховується за супутниковими знімками і залежить від того, як рослини відбивають та поглинають світлові хвилі різної довжини.

Читайте також: AgriChain – єдина система управління агробізнесом



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: