НОВИНИ

Аграрії змушені витрачати вдвічі більше на перевезення зерна залізницею

06.12.2022 13:15
3-6

Витрати аграріїв на перевезення зерна залізницею з 1 грудня 2022 року зростають майже в 2 рази через те, що “Укрзалізниця” збільшила фактичну ставку за користування вагоном-зерновозом на 53% з 2817 грн/добу до граничного рівня 4300 грн/добу та зменшенням швидкості перевезення зерна на 45%. Про це йдеться на сайті Українського клубу аграрного бізнесу, пише  agronews.ua.

За даними Українського клубу аграрного бізнесу, мінімальна вартість перевезення, наприклад, на середню відстань 650 км піднімається з 1100 грн/т до 2200 грн/т. Водночас фінальна вартість перевезення може бути лише вищою, адже АТ “Укрзалізниця” реалізовує послуги на користування зерновозами на аукціонах з підвищення цін.

Як зазначають експерти УКАБ, зважаючи на штучне обмеження пропозиції зерновозів на аукціонах з боку АТ “Укрзалізниця” очікувати на здешевлення вартості перевезень не доводиться. Також продовжується накопичення черг з вагонів на західних переходах, що зменшує загальну швидкість перевезень.

Минулого тижня УКАБ направив звернення до керівництва АТ “Укрзалізниця” щодо можливості не підвищувати ставку на зерновози одразу на 53%, проте поки отримали лише коментарі представників УЗ, що таке рішення відповідає зміненому місяць тому внутрішньому порядку “Укрзалізниці”.

“На жаль, додаткова 1000 грн/т заробітку для “Укрзалізниці” є відповідним додатковим збитком для виробників зерна. Бажання сіяти зерно у аграріїв вже немає”, – резюмує генеральний директор УКАБ Роман Сластьон.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: