НОВИНИ

Аграрії просять відновити експорт пшениці

07.04.2022 14:02
agro8321.67984309734

Аграрії просять відновити експорт пшениці. Українська зернова асоціація звернулася до профільних міністерств, зокрема Міністерства аграрної політики та продовольства та Міністерства економіки України, з проханням відновити експорт пшениці та скасувати ліцензування, оскільки Україна має надлишкові перехідні запаси з минулорічного врожаю, а експорт зерна значно ускладнений через блокування українських морських портів. Про це повідомляє УЗА, пише agronews.ua.

Скасування ліцензії на експорт дозволить трішки спростити механізм експорту пшениці та вивільнити потужності для зберігання нового врожаю.

Нагадаємо, що в 2021 році українські аграрії зібрали рекордний врожай пшениці — понад 33 млн т. З року в рік внутрішній ринок України споживає близько 5–7 млн т як продовольчої, так і фуражної пшениці разом. Враховуючи пандемію та бажання Уряду сформувати рекордні перехідні залишки, зерновики підтвердили готовність експортувати лише 25,3 млн т пшениці, що закріплено в Меморандумі про взаєморозуміння між Урядом та профільними асоціаціями. Станом на 1 березня було експортовано лише 18,2 млн т. пшениці із запланованих 25,3 млн т. Враховуючи рекордні перехідні залишки, в Україні на елеваторах зберігається ще близько 12 млн т пшениці, при цьому до нового врожаю залишилось менше 3 місяців, а внутрішнє споживання може становити близько 1,5 млн т.

За даними Укргідрометцентру, Держпродспоживслужби та МінАПК, а також інформації з полів, пшениця успішно перезимувала, відтак наразі стан озимих культур добрий і ризиків неврожаю, окрім як військових дій в окремих регіонах, наразі не спостерігається. При цьому, у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації та російською блокадою морських портів Азовського та Чорного моря, зерновики вимушені експортувати зернові та олійні культури лише через наземні шляхи сполучення з європейськими країнами з подальшим перевантаженням в європейських портах Балтійського та Чорного морів. Пропускна спроможність наземних переходів суттєво обмежена. Зокрема, за оцінками УЗА, наразі пропускна здатність наземних переходів обмежена в 20 тис т на добу, що в 10 разів менше за можливості українських портів. Таким чином, за оцінками УЗА, за нинішніх логістичних умов Україна зможе експортувати не більше 2 млн т зерна, включно з пшеницею та кукурудзою.

Сьогодні експорт це не лише надходження вкрай потрібної валюти в країну, а й обігові кошти аграріїв для посівної кампанії та подальшого процесу вирощування культур. Окрім того, потрібно врахувати можливості зберігання вітчизняних елеваторів — близько 56 млн т. Сьогодні в Україні на складах залишається близько 22 млн т зерна, що може бути експортовано без ризиків продовольчої безпеки України. Враховуючи тенденцію щодо вирощування понад 100 млн т зерна щороку, а також неекспортовані залишки, Україна може зіштовхнутися з великою проблемою відсутності достатніх потужностей для зберігання зерна.

УЗА вітає рішення Уряду щодо скасування раніше впровадженого ліцензування експорту кукурудзи та соняшникової олії та вважає за доцільне також скасування ліцензування експорту пшениці та повного відновлення експорту зерна, оскільки відповідне рішення не сприяє експорту залишків, а лише гальмує торгівлю зерном.

Читайте також: Туреччина заблокувала засоби захисту рослин для України.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: