НОВИНИ

Аграрії просять тимчасово скасувати імпортні мита на мінеральні добрива

09.10.2022 12:07
a05ca9e------------------------

УКАБ звернувся до Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука та депутатів з проханням розглянути можливість внесення змін до законодавства задля тимчасового скасування імпортних мит на мінеральні добрива, пише agronews.ua.

Як йдеться у зверненні, після початку повномасштабної війни та припинення імпорту з Білорусі та блокади морських портів, єдиною реальною можливістю імпортування добрив стало транспортування з або через ЄС. 

Проте, складна ситуація з постачанням природного газу та іншої сировини для виробництва добрив в ЄС змусила зупинитися або суттєво скоротити виробництво більшість європейських заводів. Така ситуація призвела до загального здорожчання вартості всіх основних мінеральних добрив на світовому ринку до рекордних за останні 15 років цін та змушує український агросектор шукати інші альтернативи.

Серед основних альтернативних виробників та експортерів мінеральних добрив є країни Близького Сходу та Північної Африки. Наразі ж Україна має знижені (нульові) ставки імпортних мит на мінеральні добрива лише з країнами ЄС, ЄАВТ, Канадою, Ізраїлем та Великобританією. З рештою країн діють імпортні ставки на рівні 5-6,5%. 

Вимушена необхідність переорієнтації постачань мінеральних добрив та зростання світових цін на них призводить до того, що сплата імпортних мит буде становити $50-80/т добрив додаткових витрат українських аграріїв. При цьому надходження від сплати імпортних мит були б відсутні при збереженні  звичних джерел постачання та не передбачалися  у відповідних значних обсягах як дохідна частина державного бюджету.

“Доступність імпортних добрив також суттєво ускладнена логістичними проблемами та значними транспортними витратами на їх доставку до українських сільгоспвиробників, тому додатковий бар’єр у вигляді імпортних мит негативно впливає на можливості забезпечення українського агросектору добривами під урожай 2023 року”, – наголошується у зверненні.

З огляду на вищезазначене, Асоціація закликає владу розглянути можливість внести зміни до законодавства в частині тимчасового звільнення від оподаткування ввізним митом при імпорті в Україну мінеральних добрив (коди УКТ ЗЕД 3102-3105) з метою поліпшення доступу українських аграріїв до альтернативних джерел мінеральних добрив під урожай 2023 року. 


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: