АГРОРЕГІОНИ

Аграрії Одещини вимушені продавати зерно за безцінь

31.07.2022 12:19
Screenshot_6

Попри засуху на Одещині показники врожаю точно не призведуть до голоду в регіоні, проте проблема з експортом вплинула на ціни. Оскільки аграрії не мали де зберігати зерно, то продавали його за безцінь — 2200 грн/т, коли рік тому ціна сягала $300. Про це розповів голова Подільської районної адміністрації Михайло Лазаренко, пише «Суспільне», пише  agronews.ua.

«Ті, які мають свої складські приміщення, або орендують склади, або вивезли на елеватори — вони, звичайно, чекають вищої ціни. Багато господарств, що мають транспорт — від іномарок до КамАЗів, вивозили своє збіжжя в Ізмаїл, в річкове пароплавство», — зазначив Михайло Лазаренко. 

Підписання угоди щодо відновлення вивезення зерна з України дозволить здійснити експорт із портів, втім, зберігаються суттєві ризики для аграріїв.

За словами директора Департаменту аграрної політики Одеської ОВА Алли Стоянової, понад 25 млн т українського зерна з минулого року залишається на складах, 7 млн т вдалося вивезти альтернативними шляхами. Тому першочергово з одеських портів вивозитимуть торішній врожай.

Алла Стоянова зазначає, що у мирний час з акваторії портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» вивозили близько 5 млн т зерна щомісяця. Наразі через коридори планують вивезти понад 3 млн т. 


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: