ВАЖЛИВО

70% українського хліба знаходяться в тіні

22.03.2020 14:12
119192

За даними Всеукраїнської асоціації пекарів, 70% українського хліба знаходяться в тіні. Це кіоски, випічка хліба в супермаркеті, при цьому український хліб швидко пліснявіє і черствіє.

«Якість хліба в Україні погіршується. Причиною цього є надмірно подрібнене борошно, в якому ступінь руйнування крохмалю більше встановленої норми. Якщо ступінь руйнування крохмалю більше 20 умовних одиниць, тісто з такого борошна налипає, а випічка буде швидко псуватися», — зазначають фахівці.

Проте, кількість зруйнованого крохмалю рідко контролюється в Україні. Зруйновані крохмальні гранули легко поглинають і так же легко віддають воду. Цілі гранули здатні утримувати воду в сотні разів більше власної маси. Борошно з оптимальними показниками руйнування крохмалю — 10−17 умовних одиниць.

«Якісна мука на ринку є, але коштує вона дорожче. Пекарі ж всіляко прагнуть заощадити і закуповують найдешевшу муку. Крім того причиною того, що хліб швидко псується, є не дотримання технології – упаковка ще гарячих виробів в пакет. Також в Україні майже забули про виробництво борошна другого сорту – його близько 5%», — пояснює Родіон Рибчинський, глава Громадської організації «Борошномели України».

Варто додати, що виробництво і внутрішнє споживання борошна в Україні за останні 10 років скорочується. Середні показники внутрішнього споживання становлять 2,6 млн т. При цьому якість українського зерна дуже гарна — за останні десять років 70% врожаю пшениці відносилося до продовольчого класу.


Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: