ВАЖЛИВО

Рада підтримала створення Фонду часткового гарантування кредитів для фермерів

18.02.2021 15:31
150753715_1769395543222541_7480897179425475280_n

18 лютого на засіданні Верховної Ради України прийнято у першому читанні законопроект №3205-2 про Фонд часткового гарантування кредитів в сільському господарстві. Така фінансова установа стане ефективним інструментом, який спростить отримання кредитів малими фермерами, які не мають кредитної історії. За це рішення проголосувало 295 народних депутатів, про це повідомляє agronews.ua.

«Фонд гарантування кредитів – це ще один інструмент, який спростить доступ аграріям, в тому числі і малим фермерам, до фінансування. Господарства, які обробляють землю до 500 гектарів, матимуть більше можливостей отримати кредити на розвиток свого бізнесу, адже виконання їх зобов’язань перед банками будуть гарантуватися Фондом», – прокоментував Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

Проектом Закону визначаються особливості створення та діяльності Фонду, тип власності та корпоративного управління. Для забезпечення прозорості та підвищення ефективності діяльності Фонду передбачено такі запобіжники:

  • Фонд надає гарантії в обсязі до 50% непогашеної суми основного боргу.
  • Фонд надає гарантії на строк дії кредитного договору, але не більше 10 років.
  • Кредитний леверидж 1:4. Таким чином, кожна виділена державою гривня перетвориться на 8 грн для аграріїв.

У документі чітко прописані критерії до позичальників, які зможуть скористатися послугами Фонду:

  • дрібні фермери, які обробляють до 500 гектарів;
  • відповідають вимогам, що висуваються до мікропідприємств, малих та середніх Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»
  • граничний показник розраховується сумарно щодо всієї групи пов’язаних із суб’єктом підприємництва контрагентів.

Законопроектом передбачається надання можливості українцям вільно розпоряджатися своєю власністю, включно із землею та капіталом, та отримувати за розпорядження нею справедливу вартість. Реалізація цього документу покращить доступ малих та середніх сільгоспвиробників до кредитних ресурсів та сприятиме стабільності функціонування сільського господарства в Україні.

Нагадаємо, Всеукраїнський Конгрес Фермерів наголошував, що для повноцінного доступу фермерів до фінансування при запуску ринку землі, потрібні кілька складових: Фонд часткового кредитування, щоб банки почали кредитувати під заставу землі і компенсація відсоткової ставки під купівлю землі.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: