НОВИНИ

На Донеччині критично впав рівень грунтових вод

21.12.2020 13:02
ya-22714

Під впливом кліматичних факторів (тривалі бездощові періоди з температурою повітря до +40С) рівні ґрунтових вод знизилися в середньому на 0,4-1,8 м на всій території Донецької області. Внаслідок чого спостерігалось таке явище як кліматична аридизація, або надмірне пониження вологості повітря через збільшення температури і низького рівня опадів, що є однією з причин кліматичного опустелювання ґрунтів. Про це повідомляє Сіверсько-Донецьке басейнове управління водних ресурсів, пише agronews.ua.

Для оцінки вологозапасів у ґрунті фахівцями гідрогеолого-меліоративної служби Сіверсько-Донецького БУВР проведені необхідні спостереження та організовано зрошення.

За результатами поливної кампанії – 2020 в роботі були задіяні п’ять державних зрошувальних систем: Мангушська ЗС, Стародубівська ЗС, Маріупольська ЗС, Краснооскільська №1,2. З державних точок водовиділу проведено полив сільськогосподарських культур на площі 1,7 тис. га, проведено 3,4 тис. га гектарополивів. З державних точок водовиділів забрано води на зрошення – 2404,8 м3.

Завдяки проведеній фермерським господарством «Верное Дело» Лиманського району реконструкції внутрішньогосподарської мережі від Оскільської зрошувальної системи № 1 забір води з державних зрошувальних систем півночі Донецької області збільшився на 15% у порівнянні з поливним періодом минулого року.

Відповідно на 9 га збільшено поливні площі, де цього року господарством розпочато краплинне зрошення прогресивних сортів цибулі.

Наразі фахівцями Сіверсько-Донецького БУВР розпочато підготовку гідротехнічного та електромеханічного обладнання до роботи у поливний період – 2021, адже від якості проведення ремонтних робіт залежить стале функціонування державних зрошувальних систем у наступному році.

“Щоб зменшити негативні явища аридизації, працівники Сіверсько-Донецького БУВР у жовтні подбали про здійснення вологозарядки ґрунтів як передумови доброго врожаю у наступному сезоні і забезпечили необхідний забір води водокористувачами з державних зрошувальних систем. У свою чергу аграріям необхідно подбати про правильну організацію сівозмін та обробки ґрунту, адже нехтування цим спричиняє погіршення агрофізичних властивостей ґрунтів, збільшення їх щільності та призводить до зниження можливостей вбирати воду та, як наслідок, втрату родючості ґрунтів”, – йдеться у повідомленні.


Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: