АНАЛІТИКА

Стало відомо, чому активно зростає ціна на українську соняшникову олію

16.12.2020 07:32
snytsja-sonjashnykova-olija-2

Ціни на українську соняшникову олію продовжили зміцнюватися, і ціни пропозиції зросли до рівня 1130-1140 $/т FOB з поставкою в першому кварталі, але подальше зростання було обмежене зниженням цін на соєву олію на біржі в США. Про це повідомляють аналітики елктронної зернової біржі ГрейнТрейд, пише agronews.ua.

Зміцнення курсу гривні по відношенню до долара на 1% за тиждень продовжує знижувати ціни на соняшник, тому переробникам доводиться продовжувати закупівлю за вищими цінами ніж раніше, і знижувати маржу переробки. Після зниження закупівельних цін з 20000 грн/т до 18000 – 18500 грн/т з постачання на завод, фермери практично припинили продажі та зайняли “вичікувальну позицію” в надії, що ціни знову відкотяться на колишній Високий рівень.

Новини з Росії про мита, а також новини про погоду в Аргентині – де дефіцит опадів продовжує знижувати прогнози виробництва сої та соняшнику продовжують надавати підтримку.

Посів сої в Аргентині прискорився, після опадів, що випали минулого тижня, і згідно з даними експертів зернової біржі Буенос-Айреса, станом на 9 грудня виконано на 57,1% площ, що на 4,4% поступається торішньому показнику в аналогічний період. Але прогноз мінімальних опадів на найближчий тиждень знову ставить під загрозу темпи сівби та отримання хороших сходів.

Ціни на аргентинську соєву олію продовжує дорожчати, а вчора зростання цін прискорилося на тлі оголошення страйку з боку робочих заводів з переробки, і ціна зросла на 20-30 $/т до 970-980 $/т FOB UpRiver.

Ф’ючерси на соєву олію на біржі CBOT в США вчора росли протягом дня, а лютневий контракт підіймався на 1,8% до 857$/т до найвищого рівня з липня 2014 року, але до кінця дня повернулися до рівня відкриття 844$/т на тлі зниження цін на нафту.

Ф’ючерси на пальмову олію на біржі в Малайзії вчора зросли на 1,4% до 3456 ринггітів за тонну або 853$ за тонну), досягнувши більш ніж восьмирічного максимуму на тлі чуток про мито в Росії та страйку в Аргентині.

Згідно зі звітом MPOB, виробництво пальмової олії в листопаді знизилося на 13,5% в порівнянні з попереднім місяцем і досягло найнижчого рівня з березня через проливні дощі та брак робочої сили через обмеження Covid-19, а в грудні виробництво поки не показало істотного зростання.

Експорт пальмової олії за першу декаду грудня знизився на 6% в порівнянні з аналогічним періодом листопада, але трейдери сподіваються, що темпи експорту зростуть до кінця року на тлі зниження мит з боку Індії, і зростання котирувань в Китаї.

У понеділок на біржі в Китаї контракт на пальмову олію знову виріс на 2% до 6964 юаня за тонну або 1064$/т, а контракт на соєву олію на 1,9% до 8030 юанів за тонну або 1226$ /т.

Прогнози рясних опадів в Бразилії обмежує подальше зростання цін на соєвий комплекс, і в найближчій перспективі дані по експортних поставках визначатимуть, чи зможе відновитися попит на тлі зростаючих цін на рослинні олії.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: