ВАЖЛИВО

В Україні аграрні асоціації вимагають ухвалення законопроєкту № 3680

15.12.2020 19:22
(COPY) (COPY) (COPY) (COPY) (COPY) (COPY) форум 3

В Україні аграрні асоціації просять Парламент якомога швидше ухвалити законопроект № 3680 про спрощення  процедур експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння. Відповідні звернення вони направили до керівництва Верховної Ради та голів усіх депутатських фракцій та груп. Про це повідомляє agronews.ua.

ГС”Агро-Продовольча Рада” та ГС “Всеукраїнський Конгрес Фермерів” наголошують, що законопроект № 3680 містить ініціативи, вкрай необхідні для підтримки насіннєвої галузі, і його уже підтримав аграрний комітет ВР.

Зокрема, це:

✅ приведення до реалій сьогодення статус експертизи сорту. Нині експертиза сортів, як об’єктів, має спеціалізований статус державної науково-технічної експертизи, хоча селекційна діяльність створення сорту не вважаться науковою діяльністю. Такого немає ніде у світі;

✅ скасування усіх дискримінаційних умов при поданні заявок на сорт селекціонерами;

✅ введення електронного документообігу для державної реєстрації сортів, отримання дозвільних документів для ввезення дослідних зразків;

✅ захист державою конкуренції у підприємницькій діяльності, якою на сьогодні є сертифікація насіння (платні послуги) і забезпечення конкурентного підходу та умов сертифікації на сортові якості за якісним принципом. Це впорядкує ціни і припинить монополізацію процесів на державних підприємствах, які зараз виконують владні адміністративні  функції.

ГС “Насіннєва Асоціація України” та ГС “Всеукраїнський аграрний форум” детально обґрунтовує нагальну неохідність прийняття законопроєктк №3680.

Також, з аналогічним зверненням до депутатського корпусу звернулася ГС “Українська зернова асоціація”.

“Українському ринку вкрай потрібна демонополізація сфери сертифікації насіння та покращення конкурентного середовища. Сьогодні видача сертифікатів перебуває в руках одного державного підприємства, а це суттєво впливає на саму якість послуг, період їх надання та створює значні корупційні ризики”,- йдеться у зверненні УЗА.


Також аграрні асоціації застерігають нардепів не зволікати з голосуванням законопроекту №3680, адже це повністю знищує умови для розвитку вирощування насіння в Україні та згортає доступ аграріїв до нових гібридів насіння порівняно з іншими європейськими країнами.

Законопроект, який спростить  експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння – це підтримка державою свого виробника насіння і цей документ потрібен невідкладно.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: