НОВИНИ

В Україні з шкідниками лісів почали боротися за допомогою мурахожука

11.12.2020 09:32
33436560533_f36d143302_b

За останні роки в Україні почали всихати дуборави та інші лісові насадження через бурхливий розвиток шкідників, передусім – короїда. Застосування біологічної зброї проти короїда — комах-хижаків, які ним харчуються, уже розпочалось на Харківщині, де зараз спільно з лісівниками Туреччини займаються розведенням мурахожука. Тепер застосування біологічних методів боротьби планується й на Вінниччині. Про це повідомляє vn.20minut, пише agronews.ua.

Статистика Державного агентства лісових ресурсів України за 2019-й — невтішна. Зокрема, загальна площа всихання лісів по державі становила на цей період понад 413 тисяч гектарів, з них насаджень сосни звичайної — 222 тисячі, ялини європейської — 27 тисяч гектарів, дуба звичайного — 100 тисяч та інших насаджень — 64 тисячі гектарів.

Якщо порівнювати ці дані з цифрами минулих років, то з 2009-го року площа всихання лісів збільшилась більше, ніж удвічі (в 2,3 рази) — з 176 тисяч гектарів до 413 тисяч вже у 2018 році. І обсяги лиха, як кажуть екологи, продовжують збільшуватися. Якщо до 2018-2019 років масово всихали хвойні, то сьогодні цей процес пішов на спад. Натомість у Європі і в Центральній Азії почав всихати дуб.


Передумовою масового всихання лісів одні експерти вважають зміну клімату, інші — природні цикли, пов’язані з активністю сонця й іншими процесами. Обидві версії фіхівців об’єднує один фактор: суттєве пожвавлення шкідників, різноманітних листоїдів і дубогризів, що і стало причиною масового всихання лісів.

Спалах розмноження короїда, пояснює головний лісопатолог Вінницької, Житомирської, Хмельницької і Одеської областей Олександр Болюх з Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Вінницялісозахист», триває сім-вісім років, досягає піку, а потім йде на спад.

“Бо включаються якісь біологічні чинники: шкідник має свої хвороби, ворогів, і вони теж активізуються. — Зараз, коли є активність короїда стихає, можна робити профілактичні заходи і коли він знову почне активізовуватись, то його вплив матиме не такі катастрофічні наслідки, — каже Олександр Болюх. — Наприклад, зараз можна застосовувати мурахожука, який знищує короїда, феромонні пастки. Але коли йде масове всихання, то ці заходи нічого не дають”.

Застосування біологічної зброї проти короїда — комах-хижаків, які ним харчуються, уже розпочалось на Харківщині, де зараз спільно з лісівниками Туреччини займаються розведенням мурахожука.

Влітку минулого року фахівці державного підприємства «Харківлісозахист» випустили цих антагоністів короїда в одному зі своїх лісництв. Результат доволі обнадійливий, кажуть лісівники: загроза пошкодження лісових масивів короїдом зменшилась зі 150 відсотків до 10-20.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: