ВАЖЛИВО

В Україні ціни на полуницю побили історичний рекорд

06.06.2020 08:07
chomu-moya-polunicya-01

Станом на початок червня 2020 року, оптові партії якісної суниці садової продаються по 65-75 грн/кг, в той час, як продукція низької якості, якої теж зараз чимало на ринку внаслідок дощової та похмурої погоди, пропонується в середньому по 40 грн/кг. Про це повідомила прес-служба УПОА, пише  agronews.ua.

Варто зазначити, що цьогорічні ціни на суницю є рекордно високими, не тільки за останні п’ять років, але й історично для цього періоду часу. Для порівняння, на початку червня 2019 року якісну суницю садову можна було придбати в середньому по 25-30 грн/кг. Приблизно в цьому ж діапазоні коливалися ціни і на початку червня 2018 року. В перший же тиждень червня 2016 та 2017 років суниця продавалася в середньому по 15-20 грн/кг.  В попередні ж роки ціни на цю ягоду були ще нижчими.

Таким чином, на сьогоднішній день фермери, що змогли отримати врожай суниці садової в непростих погодних умовах 2020 року, можуть заробити в середньому в 2,0-2,5 рази більше на реалізації кожного кілограму суниці садової, ніж в минулому сезоні, і в чотири рази дорожче ніж в 2016 році.

Основною причиною високих цін на ранні ягоди в 2020 році були несприятливі погодні умови. В Україні, протягом останніх двох місяців, було зафіксовано декілька хвиль приморозків, які принесли збитки не тільки виробникам ягід, але й тим фермерам, які вирощують яблука, черешню, сливу та абрикос. Постраждали навіть посіви озимих зернових та олійних культур.

Особливо згубними для українських виробників суниці садової виявилися травневі приморозки, через які було втрачена значну частину врожаю. Ситуацію продовжують погіршувати низькі температури на початку червня, які супроводжуються рясними опадами. Такі природні катаклізми не тільки стримують дозрівання ягід у більшості українських господарств, але й негативно впливають на їхню якість.

Учасники ринку вже говорять про те, що цьогорічний врожай суниці садової буде найгіршим за останні декілька років, а ціни на ягоди і надалі будуть утримуватися на порівняно високому рівні. Це також означає, що виробництво замороженої суниці садової може також знизитися, не зважаючи на розширення потужностей з заморозки ягід. Україна експортує суницю садову переважно в замороженому вигляді.

Експерти ринку відзначають, що останніми роками якість української суниці садової постійно підвищується завдяки зростанню технологічного рівня виробництва, більш широкого використання найкращих сортів суниці іноземної селекції та значних інвестицій як в вирощування, так і в переробку ягід.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: