НОВИНИ

На Чернігівщині створять найбільший в Україні ландшафтний парк

05.06.2020 14:02
phoca-thumb-l-28

Чернігівщина – в лідерах за кількістю об’єктів природно-заповідного фонду. Нині в області налічується 674 локації з особливим природоохоронним статусом, які займають майже 8% площі регіону. Нещодавно було створено ще п’ять об’єктів: орнітологічний заказник «Кулик», природне озеро «Верхній Болгач», ландшафтний заказник «Засенкове» та дві ботанічні пам’ятки – дуби, яким понад 300 років. Про це говорили на брифінгу в Чернігові, повідомляє cheline, пише agronews.ua.

«Цього року створено 5 об’єктів ПФО. 12 травня рішенням сесії облради оголошені об’єкти в Прилуцькому, Ріпкинському та Козелецькому районах. Одне із досягнень – торік уперше за 13 років оголошено об’єкт загальнодержавного значення. Це ландшафтний заказник «Мурав’ївський» у Новгород-Сіверському районі, його площа – понад 1000 гектарів», – Катерина Сахневич, директор департаменту екології та природних ресурсів ОДА.

Окрім того, потихеньку вимальовується стратегія ще одного потужного об’єкта, який має всі шанси стати екологічною перлиною не лише Чернігівщини, а й усієї України.

Йдеться про найбільший у країні ландшафтний парк «Міжрічинський».

«Затверджено проєкт організації території РЛП «Міжрічинський». Це була дуже масштабна робота, яка проводилася впродовж 2019 року. Парк займає площу понад 78 000 гектарів. Це надало змогу спланувати його розвиток на наступні 10 років, уточнити зонування. Завдяки науковим обґрунтуванням вдалося вдвічі збільшити заповідну зону парку», – Катерина Сахневич, директор департаменту екології та природних ресурсів ОДА.

Загалом у 2020 році на охорону навколишнього природного середовища Чернігівської області передбачено понад 15 мільйонів гривень. Серед важливих проблем, якими опікується департамент екології, є утилізація небезпечних пестицидів, протидія незаконним вирубкам лісу та радіаційний моніторинг.

До прикладу, з лісокрадами екологи спільно з лісівниками мають намір боротися за допомогою техніки – закуплять кілька квадрокоптерів і планшет зі спеціальним програмним забезпеченням.

Нагадаємо, озвучено масштаби знищення лісу через видобуток бурштину.


Перегляди: 7
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: