НОВИНИ

ВР закликають розблокувати доступ до інноваційних засобів захисту рослин

14.05.2020 13:32

Уже четвертий рік поспіль в Україні діє заборона на ввезення зразків ЗЗР для державних випробувань без підтвердження їхньої реєстрації в країні виробництва. Такий стан справ ставить українського фермера у невигідне становище у порівнянні з сусідніми країнами. Варто зауважити, що подібного обмеження немає в жодній цивілізованій країні світу. Про це повідомляє пресслужба Європейської Бізнес Асоціації, пише agronews.ua.

Відповідно, доступ до сучасних систем захисту рослин Україна отримає із затримкою 3-5 років, а до деяких – взагалі не отримає, оскільки вони не реєструються в країні виробництва через неможливість або недоцільність.

У зв’язку з цим, Україна втрачає конкурентоспроможні позиції вітчизняного агросектору порівняно з іншими країнами-лідерами в галузі сільського господарства.  А український фермер змушений використовувати те, що є на ринку, незважаючи на потенційні втрати в безпечності, обсязі та якості урожаю.

“Цієї весни українське сільське господарство вкрай болісно відчуло на собі наслідки зміни клімату, а нестача вологи та кардинальна зміна температурних режимів ймовірно вже цього року призведе до зниження урожайності основних культур. У той же час, такі зміни клімату вплинуть не лише на сільськогосподарські культури, але й на їх шкідників. А підвищення температур влітку, за оцінками експертів, призведе до росту популяції та появи нових комах та грибкових інфекцій. Відповідно, доступ українського аграрія до максимально широкого спектру інноваційних засобів захисту рослин – це запорука існування в ці складні часи”,- прокоментував Віктор Погорілий, керівник Агрохімічного напрямку Європейської Бізнес Асоціації.

Саме для вирішення цієї проблеми ще минулого року у Верховній Раді України було зареєстровано законопроєкт №2289, який отримав цілковиту підтримку Комітету з питань аграрної та земельної політики та рекомендований до прийняття за основу і в цілому.

“Європейська Бізнес Асоціація закликає Голову Верховної Ради України не відкладати питання прийняття цього законопроєкту «у довгий ящик», оскільки продовольча безпека – це фундамент національної безпеки та незалежності держави, а конкурентоспроможність аграрного сектору – запорука економічного зростання. Тож, важливо не втрачати, а розумно використовувати існуючі можливості”,- зазначається у повідомленні.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: