ВАЖЛИВО

Свинокомплекси безпідставно підняли ціну на живих свиней, – Бабенко

02.05.2020 17:09
e1e5f7e8670973c75317ba246772cc6fcfa48f87

У перший тиждень оголошення карантину, покликаного приборкати поширення коронавірусу в Україні, деякі свинокомплекси безпідставно підняли ціну на живих свиней одразу на 15%, з 45 до 52 грн/кг, що призвело до вимушеного підняття цін на свинину м’ясопереробними підприємствами. Про це повідомляє AgroOne, пише agronews.ua.

В таких умовах українці віддали перевагу курятині, виробники якої передбачили зміну попиту під час ажіотажних закупівель та знизили відпускні ціни.

На прилавках магазинів курка коштувала 40 грн/кг і була дешевшою, ніж живі свині для м’ясопереробних підприємств. Уже за тиждень попит на свинину впав на 30%, а ціна на живка тварин знизилась із 52 грн/кг до 40 грн/кг, адже у виробників і переробників закономірно утворився надлишок продукції.

За словами Миколи Бабенка, виконавчого директора Асоціації «М’ясна галузь» (АМГ), такі ситуації є руйнівними як для самих свинарів, так і для підприємств м’ясопереробної галузі, оскільки знижують прогнозованість бізнесу, створюють «провали» та надлишки у пропозиції, зменшують обсяг свинини, доступної споживачам, і природно викликають негативну реакцію з їхнього боку.

Нагадаємо, в Асоціації «М’ясної галузі» занепокоєні ситуацією на українському ринку свинарства.

АМГ закликали постачальників сировини бути відповідальними та не зловживати пандемією, керуватись стратегічними, а не ситуативними міркуваннями, та зберігати відпускні ціни стабільними.

В Україні переробники закликають свинарів підписати Меморандум про партнерство і ціноутворення. Ініціатори Меморандуму вважають, що в часи катастрофічного падіння купівельної спроможності у вітчизняного споживача, учасники ринку не мають керуватись автономною та ситуативною мотивацією.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: