НОВИНИ

В Україні вдвічі зросла кількість аукціонів з оренди землі

29.04.2020 09:02
jbtyddfyuio

Кількість аукціонів з оренди земель сільськогосподарського призначення за останні 3 роки подвоїлася, однак середня вартість оренди землі в Україні за цей час майже не змінилася, повідомляє hromadske. Про це пише agronews.ua.

За підсумками 2019 року середня вартість оренди одного гектару сільськогосподарської землі за рік складала 3518 гривень. При цьому, вона значно різнилася, залежно від регіону. Так, найбільше за оренду сільськогосподарської землі платили на Вінниччині (7233 гривні за гектар за рік), Полтавщині (6973 гривні) та Кіровоградщині (6858 гривень). Найдешевшою була оренда землі на Закарпатті (1417 гривень), Рівненщині (1473 гривень) та на Волині (1842 гривні).

Через мораторій на продаж землі, єдиний спосіб власнику землі «продати» її є укладання довгострокових договорів оренди. Кількість таких договорів щороку зростає.

«Відкриття ринку землі створить конкуренцію між покупцем та орендарем землі. Власники будуть вибирати, що їм вигідніше: продати цю землю чи продовжувати оренду. За рахунок такої конкуренції ціна на оренду землі зростатиме, а у власників землі вперше з’явиться вибір», — повідомив Денис Нізалов, доцент департаменту економіки Університету Де-Монфорту.

Договори оренди землі в Україні з 2013 року проходять через аукціони. При цьому, наразі 98% всіх аукціонів з оренди землі стосуються саме сільськогосподарських земель. У 2019 році загальна площа землі, переданої в оренду, зросла до 88 тисяч гектарів.

Нагадаємо, оприлюднено вартість оренди 1 га с/г землі по регіонам України.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: