НОВИНИ

В Україні виробники сої несуть збитки через соєві правки

10.04.2020 07:02
soybeans_image_one-750x568

Виробництво сої в Україні наразі у невизначеності, адже «соєві правки», якими у 2017 році було скасовано відшкодування ПДВ при експорті олійних культур, продовжують діяти, повідомляє пресслужба Всеукраїнської Аграрної Ради, пише agronews.ua.

Всеукраїнська Аграрна Рада, а також інші аграрні асоціації, які входять у Всеукраїнську Аграрний Форум, звернулася до президента України Володимира Зеленського, а також прем’єр-міністра Дениса Шмигаля і голові ВРУ Дмитра Разумкова з закликом скасувати «соєві правки», які для малих і середніх аграріїв є дискримінаційними.

У цьому зверненні підкреслюється, що малі та середні виробники сої змушені продавати свою продукцію на внутрішньому ринку переробним заводам за зниженими цінами, в той час, як власники переробних заводів експортують сою за світовими цінами за кордон, і отримують відшкодування ПДВ.

«Зараз у агровиробників починається період посівних робіт, але виробники сої та ріпаку не можуть отримати необхідне фінансування для проведення польових робіт і укладати довгострокові форвардні контракти через невизначеність щодо подальшої долі «соєвих правок», які в значній мірі впливають на кінцеву ціну реалізації. Бездіяльність у цьому напрямку ускладнює роботу аграріїв, а в разі світової економічної кризи, що насувається загрожує подальшим скороченням посівних площ вищеназваних культур », – йдеться в повідомленні.

Аграрії закликали ініціювати термінове прийняття законопроекту №2446, яким відновлюється відшкодування ПДВ при експорті олійних культур.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: