НОВИНИ

В Україні у 2020 році почнуть плодоносити промислові горіхові сади

09.04.2020 11:32
unnamed (2)

У 2020 році промислові горіхові і фундучні сади вступають в початкову фазу плодоношення і розпочинають більш активно плодоносити, повідомив очільник “Української горіхової асоціації” Геннадій Юдін на своїй сторінці у Фейсбук, пише agronews.ua.

В той же час, за попередніми підсумками за 1 квартал 2020 року, експорт горіхів у шкаралупі зменшився у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року практично на 50%.

“Якщо бути точним на 45,6%. За січень-березень п.р. експортовано 4106 тонн горіхів в шкаралупі, а за 01-03.2019 рік – 7554 тонн”, – написав він.

Також в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 20,2% знизився експорт чищених горіхів. За січень – березень п.р. експортовано 11879 тонн горіхів без шкарлупи (за 01-03.2019 рік – 14881 тонн).

В той же час Міністерство торгівлі Туреччини в газеті «Офіційний вісник Туреччини» опублікувало Комюніке № 31078, яким встановлює нагляд за імпортом певних сільськогосподарських і продовольчих товарів за допомогою системи реєстрації експортерів.

Ця вимога буде поширюватися на іноземних експортерів таких товарів як горіхи (мигдаль, волоські горіхи і кешью), арахіс, насіння соняшнику, соняшникову олію та інші супутні товари, чай, деякі види перцю, банани, часник і ряд інших продуктів, повідомляє USDA.

Міністерство торгівлі Туреччини вимагає, щоб імпортери цих товарів реєстрували кожну імпортну партію в центрі моніторингу. Імпортери також повинні надати сертифікати про справжність експортерів, з якими вони ведуть бізнес.

Сертифікація передбачає верифікацію через місцеву торгову палату і консульство Туреччини в країні експортера, і наступну реєстрацію через онлайн-систему , додаючи імена своїх турецьких ділових партнерів. Докладні інструкції то цієї посиланням .

Мета цього нововведення полягає в тому, щоб отримати більш точні довідкові ціни для певних товарів і боротьби з незаконною торгівлею цими товарами. Хоча офіційно ці вимоги вступають в чинності 8 травня 2020 року, багато імпортерів уже просять своїх партнерів-експортерів заповнити необхідні документи, щоб уникнути затримки вантажу на турецькому кордоні.

Головним чином ця регуляція стосується горіхів – мигдалю і волоського горіха – які Туреччина імпортує з США, Чилі, України та Ірану.

Найбільш оптимальним виходом із ситуації Геннадій Юдін вбачає у створенні експортних партій.

“Вихід – формування збірних ПАРТІЙ однорідного сортового горіха і фундука з промислових садів. Системний експорт сортових партій. Найбільш зручні умови для садівників, які братимуть участь у формуванні таких збірних експортних партій, “Українська Горіхова асоціація” зараз готує”, – підсумував він.

Нагадаємо, українські горіхи мають шанс потрапити на полиці супермаркетів ЄС.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: