НОВИНИ

Конкурентність українських пасічників на ринку ЄС буде зростати

02.04.2020 07:02
1017702

Один з найбільших ринків меду в Європі – німецький. Так, Німеччина щорічно закуповує 12 млн рамок для вуликів. Тим не менш, український мед і в Нимеччині, і в цілому в ЄС теж високо цінують. А українських пасічників в останні кілька років вважають найбільшими конкурентами. З посиланням на інформацію компанії-імпортера меду в Німеччині Kellmann Produktions GmbH, пише agronews.

Що стосується впізнаваності українського меду, то наразі в ЄС вже добре знають та цінують мед з України.

“Дуже рада бачити наш український мед в ЄС! Самий поганий болгарський, а наш відчувається, як дуже якісний і не є таким солодким. Я завжди шукаю півлітрові баночки, щоб було на довший час, адже у нас дві внучки, і нас четверо, без меду ми не уявляємо наш сніданок!”, – написала у Фейсбук мешканка одного з міст в Італії Тетяна.

А фермерка з України Антоніна Васіцька зауважує: “В Україні є пасічники, які готові без цукру, без канді давати чистий високоякісний, органічний, до того ж смачний мед, лісових сортів. І медоносна база дозволяє. Проблема в ціні”.

Її підтримує пасічник Олександр Мірошніченко: “Не будемо здавати мед в Європу за копійки. Потрібно, щоб Європа сама приїздила по наш український МЕД!”.

В той же час обсяги виробництва меду в Україні такі, що реалізувати його в межах України просто неможливо.

Так, за даними віцепрезидента Спілки пасічників України Андрія Бажина, лише за офіційною статистикою, Україна вже давно виробляє близько 70 тисяч тонн меду на рік. При цьому експорт до ЄС складає приблизно 60-65% від виробленого.

Якщо врахувати, що тіньовий ринок в Україні складає не менше 30%, то зрозуміло, що додаткові експортні можливості України щодо меду – це ще якнайменше 10-15 тис. тонн.

Європейський споживач готовий купувати український мед, а от як складуться відносини з європейськими виробниками меду – наразі питання.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: