ГОЛОВНЕ

Хвиля ажіотажного попиту на продукти харчування в Україні пішла на спад

31.03.2020 18:04
Nielsen

Перша хвиля ажіотажного попиту на продукти харчування в Україні спадає. Пікові зростання закупівель населенням були минулого тижня. Наразі моніторинг ситуації показує щодобове зниження цієї активності. Про це повідомив заступник міністра Мінекономрозвитку Тарас Висоцький під час наради з представниками рітейлу та асоціацій українських виробників агропродукціі 31 березня 2020 року. Пише agronews.ua.

Також він проінформував, що Мінекономрозвитку наразі аналізує по яким продовольчим позиціям збільшення цін відбулося внаслідок девальваціонного чинника, а де ціни було піднято торгівельниками на хвилі ажіотажного попиту. Відповідно, МЕРТ буде приймати рішення вже на основі цих висновків.

Тарас Висоцький зауважив, що міністерство має декілька важелів впливу на ситуацію з цінами на продукти харчування в Україні. Зокрема, МЕРТ може застосовувати обмеження щодо експорту/імпорту агропродукії. Так, 30 березня вже підписано додаток до Меморандуму з експортерами зерна про фіксацію чітких обсягів продажу пшениці за кордон. Це дозволить наситити внутрішній ринок та не допустить дефіциту товарної пшениці та борошна в Україні. Відповідно, достатня пропозиції на ринку країни сприятиме стабілізації ціни на хлібобулочні вироби.

Також замміністра повідомив, що Мінекономрозвитку розглядає можливість введення цінового регулювання, як це було до 2016 року. І хоча практика, за словами урядовця, показала, що ринок України здатен добре працювати і без подібних заходів, цей регуляторний інструмент, на поточний момент, теж юридично доступний. Поки що ціновий моніторинг показує, що нагальних потреб вводити державне регулювання цін в Україні немає.

Наразі МЕРТ зосередиться на тому, щоб функціонування ланцюжку “виробник-торгівля-споживач” відбувалося максимально ефективно і без проблем.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: