НОВИНИ

Названо позитивні та негативні наслідки відкриття ринку землі

31.03.2020 13:02
ya-15883

Як відкриття ринку землі вплине на економіку України пояснив професор Київської школи економіки, експерт з розвитку агропродовольчих ринків Олег Нів’євський. З посиланням “Рубрика”, пише agronews.ua.

Позитивні наслідки

Шанс уникнути дефолту. Прийняття закону про відкриття ринку землі — це зменшення ризику для України отримати дефолт. Тому що це — важлива умова МФВ, щоб отримати транш. Якщо ж ми не отримаємо транш, то уникнути дефолту буде майже неможливо.

Моральне усвідомлення прийнятого рішення. За суттю прийняття цього закону — це моральне усвідомлення, що з мораторієм нарешті буде покінчено, політики перестануть апелювати до цієї теми та почнуть продуктивніше працювати.

Негативні наслідки

Відтермінування зняття мораторію. Хоча закон прийняли, але мораторій фактично відтерміновується майже на рік, — до 1 липня 2021 року. І навіть після того, як ринок запрацює, він запрацює в дуже обмеженому вигляді. І великого ефекту він на агропромисловий сектор не матиме. Якщо ми підемо тим шляхом, який оголошений зараз — ефект буде нульовий. 

Занижені ціни на землю. Власники паїв (а це біля 7 млн жителів), які вирішать продати свої паї, не отримають справедливої ціни, тому що немає конкуренції. Земля не коштуватиме своєї справедливої вартості (через обмеження та менший попит), відповідно, сільські бюджети менше отримують податкових надходжень.

Зрозуміло, що сільгоспвиробники, хто збирається купувати землю, матимуть вигоду від меншої ціни. Але втрати від не запровадження повноцінного ринку значно більші.

Проблеми з кредитами. Недопуск до ринку землі юридичних осіб означає, ми все ще не запустимо ринок кредитування під заставу сільгоспземель, а відтак не буде збільшення життєво важливих інвестицій в агросектор і, відповідно, агросектор не зможе перейти на вищу траєкторію розвитку.

Ймовірність формування тіньового ринку. Крім того, є ризик збільшення тіньового ринку та схем, оскільки обов’язково будуть схеми купівлі юридичними особами земель через фізичних осіб, буде розвиватись цілий бізнес. Транзакційні витрати на ринку земель зростуть, а це завжди погано для економіки

Проблема державних земель. Не думаю, що покращиться ситуація із державною землею. Без прийняття законопроекту №2194, ми фактично спостерігатимемо зменшення держземель через механізм безоплатної приватизації.

Як отримати позитивний ефект від відкриття ринку?

“Для того, щоб краще почав працювати аграрний сектор, щоб він був продуктивнішим, мав більше ефекту на економіку, то потрібно, щоб ринок запрацював на повну. Щоб юридичні особи мали доступ, а кредити працювали. 

Найближчим часом, за місяць-два, Рада має прийняти список інших законопроектів земельного пакету. Це законопроекти №2194, 2195, 2370, 2280, законопроект про Фонд гарантування кредитів, що збільшить прозорість в земельних відносинах та зменшить ризик зловживань”, – прояснив Нів’євський.


Перегляди: 623
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: