НОВИНИ

Відновлювати водність Дністра Україна буде разом з Молдовою

31.03.2020 11:02
Dnister_HPP

Вперше в онлайн-форматі представники України та Республіки Молдова обговорили питання можливості проведення екологічного попуску з Дністровського водосховища у квітні 2020 року. Про це повідомляє Урядовий портал. Пише agronews.ua.

З української сторони в обговоренні взяли участь в.о. Голови Держводагентства Михайло Хорєв, керівники Дністровського басейнового управління водних ресурсів та БУВР Причорномор’я та нижнього Дунаю, Укргідрометцентру, ОБСЄ та громадських організацій, які провадять свою діяльність у басейні Дністра.

Зокрема, учасники онлайн-наради заслухали пропозиції молдовської сторони щодо сценарію проведення екологічного попуску, дані Укргідрометцентру стосовно гідрометеорологічної ситуації у басейні Дністра та думки представників громадськості басейну Дністра в Україні та Молдові щодо цього питання.

Так, за даними Укргідрометцентру, у басейні Дністра, як і у всіх річкових басейнах не лише на теренах України, а і більшості річок Європи, склалася складна гідрологічна ситуація.

Протягом зимового періоду не відбулося достатнього снігонакопичення, у березні спостерігалась температура повітря вище норми та недобір опадів, наприклад, цьогорічний березень для басейну Дністра став дуже теплим, із опадами 54-98% норми.

Станом на сьогодні на Дністровському водосховищі відмітка рівня у його верхньому б’єфі становить 119,55 м БС. Це досягнуто завдяки накопиченню паводкових вод у Дністровському водосховищі та зменшенню скидів з нього.

Прогнозований середній за квітень 2020 року приплив води до Дністровського водосховища, за нормального розвитку гідрометеорологічних процесів, передбачається у межах 200-280 м3/с, що відповідає 47% норми та 85% забезпеченості.

«Розглядаючи складну гідрологічну ситуацію у басейні Дністра, питання екологічного попуску з Дністровського водосховища в умовах таких несприятливих прогнозів – стратегічне. Треба зважити усі прогнози та потреби, щоб у подальшому можна було забезпечити гарантовані витрати з Дністровського водосховища, необхідні для сталої роботи водозаборів, розташованих на р. Дністер, та підтримання водності Дністра у літній період», – зазначив Михайло Хорєв та додав, що можливо вдасться врегулювати критичну ситуацію із водозабезпеченням басейну нижнього Дністра за рахунок формування природного попуску та часткового посилення його з Дністровського водосховища».

Враховуючи складну гідрологічну ситуацію, прогнозоване маловоддя у басейні Дністра, учасники наради домовилися, що для прийняття виваженого рішення, у якому будуть враховані інтереси усіх заінтересованих сторін, треба ретельно вивчити пропозиції не лише молдовської сторони, а і представників Одещини.

Так, вже завтра на Одещині стейкхолдери в онлайн-режимі обговорять питання стосовно можливості проведення екологічного попуску та визначаться із пріоритетами щодо перерозподілу водних ресурсів у басейні Дністра в умовах низької водності і забезпечення водними ресурсами водокористувачів.

Зазначимо, що захід проходив у форматі позачергової наради Уповноважених Урядів України та Республіки Молдова, за ініціативи Уповноваженого Уряду Республіки Молдови стосовно можливості проведення екологічного попуску з Дністровського водосховища у 2020 році.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: