НОВИНИ

Фермер розповів, як створити сад лохини на балконі

30.03.2020 09:02
Vyroshhuvannya-chornytsi-1

Вчений агроном-селекціонер Микола Завальний з Крижополя, що на Вінниччині, вирощує ягоди лохини у великих відрах і виварках. Садівник розповідає, як можна зробити це на балконі у міській квартирі. З посиланням на vn.20minut, пише agronews.ua

Лохина у нашому краї з’явилася не так давно. Тим часом у Завального вона росте ще з 80-х років минулого століття. Селекціонер працював у господарстві науково-дослідного Інституту садівництва у грузинському місті Гагри. Звідти й привіз саджанці. За цей час селекціонери уже вдосконалили сорти, добилися збільшення величини ягід, поліпшили їхні смакові якості, зокрема, вони стали солодші.

Наразі на ринках за одиницю деяких сортів просять до 150 гривень. Але й ягоди лохини чи не найдорожчі серед інших ягідних плодів. Торік на початку сезону збирання врожаю за кілограм лохини просили 250 гривень. Надалі ціну знижували. Дійшла до 150 гривень, розповів садівник.

Садівник Завальний пропонує охочим спробувати виростити кущі у себе на балконі. Якщо балкон великий, можна спробувати виплекати 2-3 кущі. На меншій площі навряд чи вдасться отримати більше одного куща.

Для посадки достатньо живиці висотою приблизно 20 сантиметрів. Садівник каже, якщо розмір більший, можна розділити на декілька одиниць. Під самою нижньою брунькою робиться косий надріз і прутик живиці заглиблюється у ґрунт.

“Обов’язково кладіть під нахилом приблизно 45 градусів, — наголошує садівник. — У такому положенні, ніби рослина падає. У такому випадку спрацьовує інстинкт самозбереження. Робиться це для того, щоб живиця краще укоренилася. Рослина намагається вирівнятися, зосереджує для цього всі сили, щоб краще зав’язався корінь. За словами співрозмовника, так само з нахилом треба класти в ґрунт живці винограду чи смородини.”

Ґрунт для вирощування лохин має бути легкий і з підвищеним рівнем кислотності. Для цього добре підходять торфовища, пісковики. Можна взяти землі з лісу і розмішати з піском у пропорції 3:1, тобто три частини землі, одна – піску. Варто додати дроблену кору сосни звичайної. Чим підкислити ґрунт? Є спеціальні кислі міндобрива. Їх продають у відділах садівництва торгових центрів.

“Моя порада робити штучне підкислення розчином води й оцту, — говорить Завальний. — На 1,5-літрову пляшку води додайте 15 грамів 9-процентного оцту. Гарно збовтайте і поливайте. Дуже добре, якщо вода буде дощова. Нема дощової, беріть звичайну, тільки перед тим треба, щоб вона відстоялася. Різні сорти лохини потребують різної кількості вологи. Це треба також взяти до уваги. Наприклад, сорт Дюк, він дає ягоди з раннім терміном дозрівання, любить багато вологи. Найкращий орієнтир визначення рівня вологи, щоб верхній шар ґрунту не пересихав. Але й перебільшувати з кількістю води не варто.”

Садівник радить брати сорти середнього періоду дозрівання. — “Лохина така рослина, що дуже любить сонце, — додає садівник. — Візьміть це до у ваги і дайте можливість променям небесного світила максимально потрапляти на саджанець, який будете плекати. Дуже добре, коли після занурення живиці в ґрунт, створити над ним парниковий ефект, тобто накрити плівкою. Але зробити це так, щоб вона не торкалася прутика.”


Перегляди: 100
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: