НОВИНИ

Харків’янин створив прибуткову квіткову міні-ферму у квартирі

23.03.2020 06:02
t_1_tiulpani-1

Харків’янин Олексій Петренко поділився своїм досвідом і розповів про те, як криза підштовхнула його на розвиток власної справи, а захоплення квітами переросло в прибуткову справу. Пише agroreview.

За словами бізнесмена, одна голландська цибулина тюльпана, найбільш поширених сортів коштує близько 5 гривень. Опалення не враховується, тому що все одно за нього доводиться платити. Витрати на електрику невеликі, разом з транспортними піднімають собівартість тюльпана до 6 гривень.

«Брак неминучий, але з досвідом його виходить стримувати в межах не більше 4 – 5%. В середньому собівартість готового тюльпана виходить 7-8 гривень. У березні здаю оптом по 15 – 20 гривень, на ринку в роздріб торгую по 25-30, залежно від сорту та якості. Таким чином чистий прибуток становить від 100% до 400% від вкладених грошей. За 15 000 тюльпанів виходить зібрати в середньому 200-330 тисяч гривень»- зазначає Петренко.

«Якщо тюльпан зрізати і відразу поставити у вазу, то він буде цвісти дуже довго, до двох тижнів. Але ось для транспортування та продажу на ринку йому недостатньо вологи. Тому зрізають рослини вночі, коли бутони закриті, а тургор максімальний. После зрізання їх сортують по висоті, укладають в пачки по 20 штук, ніжки стягують гумкою, після чого підрізають рівно гострим ножем і ставлять на воду «напитися». Залишають на 3 – 4 години, після чого квіти стають жорсткими, бутони щільно закритими, і переносять будь-яке транспортування без втрати якості»- ділиться секретами садівник.

Для підприємця вирощування квітів у 1990-2000-і роки стало гарною підмогою, яка допомогла пережити смутні часи.

«У 2000 році вперше стало можливим купувати голландську цибулину в великих кількостях. Я загорівся ідеєю розширити виробництво. Зайняв грошей у тестя і купив першу партію в 1000 штук. Висаджував в пластикові ящики з-під мандаринів, розміром 30 х 20 см., В такий ящик містилося 40 цибулин, значить потрібно було 25 ящиків. У погребі стільки вже не поміщалося, тоді я для охолодження переобладнав у тестя сарай»- розповідає Петренко.

«Всередині і зовні утеплив пінопластом, поставив обігрівач, так я зміг в морози контролювати температуру і не дозволяв їй опускатися нижче + 4С. Як харчування використовував тирсу, і ящики легкі, і бруду ніякого»- ділиться садівник.

Таким чином Олексію вдалося виростити 5000 тисяч квітів, поступово ця цифра збільшилася до 15 000.

«Вирощування в квартирі триває не більше місяця, на цей час дружина з дітьми переходили пожити до тещі, а я тюльпани розставляв скрізь і на столах, і на ліжку, і на підлозі, попередньо все розклавши поліетиленом» – згадує Петренко.

«Вигонка» – саме так називають процес вирощування тюльпанів фахівці, тому, що все необхідне для цвітіння вже закладено в цибулині, квітникарю залишається правильно регулювати процес температурою і поливами.

«Цибулину отримую від постачальника в жовтні і зберігаю її в сараї. Посадку виробляю 20 листопада в ящики з тирсою, рясно поливаю і відразу починаю охолодження. Температуру підтримую + 9С, поступово знижуючи, але не допускаючи промерзання. Так цибулина вкорінюється і починає повільне проростання. Перевіряю, при необхідності поливаю, розкладаю отруту від мишей і ставлю мишоловки. У квартиру заношу 5 лютого»- розповідає садівник.

«Доводиться перетягнути 375 ящиків на 3-й поверх вручну, але результат того вартий. Після занесення включаю освітлення, розвісивши як гірлянди економні лампи, по 4 – 6 штук в кожній кімнаті потужністю 60 пт. Такого освітлення тюльпанів цілком достатньо. Температуру підтримую в межах + 16 + 18 С»- зазначає Петренко.


Перегляди: 10
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: