НОВИНИ

Оприлюднено довгостроковий прогноз цін на зерно в Україні

20.03.2020 13:02
63584

За оцінками Центру логістики і транспортної інфраструктури, в Україні на елеваторах ще залишається 6 млн тонн кукурудзи, 1,5 млн тонн пшениці, 6 млн тонн соняшнику. Пише Business information network.

Останні півтора місяця фермер притримує товар, розуміючи, що попит до літа відновиться через фізичні потреби основних споживачів. Позначається і фактор посівної, коли торгівля готовою продукцією природним чином завмирає. Ціновий индикатив по кукурудзі сьогодні знаходиться на рівні 157-162 долара за тонну, що на 10-15% нижче за звичайні ціни.

Але гривнева ціна не особливо просіла в очікуванні можливої ​​девальвації і знаходиться в діапазоні 4700-5050 грн за тонну. В цілому ситуація по кукурудзі звичайна – фермер три останні роки працює в умови низьких цін на цю культуру.

Експорт пшениці в період з січня по червень не носить спотовий характер, зазвичай продажі трейдерами робляться заздалегідь за відносно високими ціновими рівнями в очікуванні просідання на українському заготовительном ринку.

Фермер, знаючи це, зараз притримує продукцію, вичікуючи “чесну” ціну від трейдера.

В цілому ж, незважаючи на падіння біржових котирувань на пшеницю з 200-213 доларів за тонну до 180-190 доларів за тонну, ціни на українському ринку не показують помітного зниження, так як трейдерам потрібно закривати свої торгові позиції, навіть купуючи собі в збиток.

Ринок пшениці навесні підтримується і за рахунок переробників-борошномелів, які поповнюють свої запаси для виробництва борошна.

Як і у випадку з кукурудзою, просідання цін на пшеницю носить тимчасовий характер. На експортному ринку можливий сплеск протягом червня-липня до моменту збирання нового врожаю.

Чи спрацює відкладений попит. Навіть при подальшому просідання цін на внутрішньому ринку, що залишилися у фермера запаси пшениці минулорічного врожаю можуть бути затребувані влітку.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: