НОВИНИ

Оприлюднено, які зміни передбачено у законопроєкті щодо ринку землі

19.03.2020 15:32
4c1638c56e1a0e919e66ffdd5e5ab5fc-wide-big

Цього тижня Верховна Рада мала продовжити розгляд законопроєкту про скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення №2178-10. Втім, Рада зайнялась більш нагальними питаннями, і ухвалила декілька законопроєктів на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню короновірусної хвороби (COVID-19). Проте, питання скасування мораторію на землю, імовірно, продовжиться вже після скасування карантину. Пише mind.

Які ж норми пропонується запровадити законопроєктом №2178-10 щодо продажу землі і до чого готуватись фермерам та іншим власникам, розповіла Mind адвокатка юридичної компанії ESQUIRES Інна Заліська.

Хто зможе придбати земельні ділянки с/г призначення

Законопроєктом вносяться зміни до Земельного кодексу України, зокрема, визначено новий склад осіб, які можуть набувати права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

Так, чинний Земельний Кодекс України регламентує, що покупцями земельних ділянок сьогодні можуть бути:

– громадяни України, які мають сільськогосподарську освіту/досвід роботи чи займаються веденням товарного сільськогосподарського виробництва;

– юридичні особи України, установчими документами в яких передбачено ведення сільськогосподарського виробництва.

Однак, хоча такі особи і визначені суб’єктами права власності, Перехідні положення Земельного кодексу України накладають мораторій на купівлю-продаж сільськогосподарської землі до набрання чинності закону про обіг земель сільськогосподарського призначення. Оскільки закон про обіг земель сільськогосподарського призначення чинності не набрав, – мораторій на сьогодні діючий.

Законопроєкт пропонує надати право купувати землю сільськогосподарського призначення:

– громадянам України;

– юридичним особам України, створеним за законодавством України;
територіальним громадам;

– державі.

Іноземці та особи без громадянства можуть набувати право власності на земельні ділянки в порядку спадкування за законом, але зобов’язані здійснити їх відчуження протягом одного року з дня набуття права власності.

Відбувається спрощення набуття права власності на землі громадянами України, – скасовується вимога про освіту, досвід і сферу діяльності та юридичними особами, – скасовується вимога до установчих документів.

Окрім того, немає обмежень і для засновників юридичних осіб. Тобто, це можуть бути юридичні особи, бенефіціарним власником (контролером) яких є іноземці, особи без громадянства, юридичні особи, створені за законодавством іншим, ніж законодавство України, іноземні держави.

Законопроєктом забороняється відчужувати юридичним особам (продовжено мораторій до 1 січня 2024 року):

– с/г землю державної й комунальної власності;

– с/г землю приватної власності, що призначена для ведення товарного с/г виробництва, земельні ділянки, виділених у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельні частки (паї).

Юридичні особи можуть набувати право власності на:

– с/г землю, яка перебувала в користуванні цією юридичною особою до набрання чинності цим законопроєктом в оренді чи на праві емфітевзису;

– дозволяється громадянам набувати право власності на с/г землі з розстрочкою платежу до 5 років за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці таких земельних ділянок, без проведення земельних торгів, щодо с/г землі, яка: – належить їм на праві постійного користування, оренди, право довічного успадкованого володіння земельними ділянками державної та комунальної власності, призначеними для ведення селянського (фермерського) господарства.

Таким чином, у разі прийняття законопроєкту, юридичні особи зареєстровані за законодавством України (в тому числі, бенефіціарними власниками яких є іноземці, особи без громадянства, юридичні особи, створені за законодавством іншим, ніж законодавство України, іноземні держави), – у користуванні яких в оренді чи на праві емфітевзису перебувала земля с/г призначення зможуть придбати її.

При цьому мораторій, встановлений до 1 січня 2024 року не розповсюджується на цю категорію земель. Обмеження сукупної площі землі або примусове відчуження Законопроєкт вводить обмеження територіального і в масштабах держави володіння площі сільськогосподарської землі. Так, сукупна площа сільськогосподарської землі у власності громадянина або юридичної особи (його контролера) не може перевищувати:

– 35% с/г-земель у межах однієї ОТГ;

– 8% с/г-земель по області;

– 0,5% с/г-земель по Україні.

Порушення цих вимог є підставою для примусового відчуження земельної ділянки.

Слід звернути увагу на те, що такі обмеження стосуються тільки юридичних і фізичних осіб. При цьому законотворець не обмежує територіальні громади і державу, хоча вводить їх у суб’єктний склад власників.

Дані обмеження вказують на те, що у сьогоднішніх власників с/г земель виникає ризик примусового їх відчуження, у випадку перевищення відсоткової ставки по ОТГ, області чи по Україні.

Разом із тим, у власності ОТГ може перебувати необмежений відсоток таких земель.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: